banner-2023-2024-2.jpg

Haifaa Al-Mansour / Saoedi-Arabië/Duitsland / 2012 / 98 minuten

wadjdaWadjda is tien jaar, woont in Saoedi Arabië en wil een groene fiets. Haar conservatieve omgeving vindt dat een fiets niet bij een meisje hoort, maar zij zet alles op alles. De eerste speelfilm ooit gemaakt door de eerste vrouwelijke filmmaker van Saoedi-Arabië.

Bekijk de trailer
Lees meer

Robert Jan Westdijk / Nederland, Verenigd Koninkrijk / 2016 / 90 minuten

waterboysEen grappig en ontroerend verhaal over misdaadromanschrijver Victor en zijn cello spelende zoon Zack. Op dezelfde dag door hun vrouwen het huis uitgezet, moeten de mannen zichzelf en hun relatie opnieuw zien uit te vinden tijdens een turbulente reis naar Schotland ter promotie van Victors nieuwste boek. Een film over een vader die maar niet volwassen wil worden en zijn zoon die het leven wat minder serieus zou moeten nemen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Hubert Sauper / Nederland / 2014 / 110 minuten

we come as friendsIn een periode van zes jaar heeft de Oostenrijkse regisseur Sauper de ontwikkelingen van Zuid-Soedan nauwgezet gevolgd. Inclusief een beknopte geschiedenis van Afrika en hoe in het verleden het continent werd opgedeeld door de koloniale westerse machten. Toen verschenen de witte mensen, zogenaamd als vrienden. Sauper toont aan dat de geschiedenis zich herhaalt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Lynne Ramsay / Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk / 2011 / 110 minuten

we need to talk about kevinEva’s zoon Kevin is onhandelbaar. Als hij een gruwelijke misdaad begaat, mengt haar schuldgevoel zich met woede. Waar is het mis gegaan, is het haar schuld? Was ze een slechte moeder? Prachtige rol van Tilda Swinton.

Bekijk de trailer
Lees meer

Philippe Lioret / Frankrijk / 2009 / 110 minuten

welcomeBilal, een Koerdische jongen van 17, heeft vanuit het Midden-Oosten een lange weg naar Europa afgelegd om bij zijn vriendin in Engeland te zijn.
Zijn reis komt tot een abrupt einde wanneer hij aankomt in Calais, de Franse kant van het Kanaal. Hij besluit het Kanaal over te zwemmen en gaat in het plaatselijk zwembad trainen, waarbij hij wordt geholpen door zweminstructeur Simon.

Bekijk de trailer
Lees meer

Florian Henckel von Donnersmarck / Duitsland / 2017 / 188 minuten

werk ohne autorKurt groeit op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog; de verschrikkingen die plaatsvinden onder Hitlers regime, raken ook zijn persoonlijke leven. Kurts jonge tante, die kampt met een psychische aandoening, valt ten prooi aan de nazi’s. Al in zijn vroege jeugd wordt duidelijk dat Kurt een kunstzinnig talent heeft. Hij belandt op een kunstacademie in Oost-Duitsland. Op de academie ontmoet hij Elisabeth. De twee worden op slag verliefd. Elisabeths vader, Professor Seeband, is niet onder de indruk van Kurt en is hem liever kwijt dan rijk. Gebaseerd op het leven van de schilder Gerard Richter.

Bekijk de trailer
Lees meer

Scott McGehee / Verenigde Staten / 2012 / 99 minuten

what maisie knewDe zevenjarige Maisie is de speelbal in een voogdijzaak tussen haar moeder Susanna, een oude rockster, en haar vader Beale, een belangrijke kunsthandelaar. In een poging om de strijd om de voogdij te winnen trouwt Beale met Maisie’s oppas Margo, waarna op haar beurt Susanne trouwt met de lokale barman Lincoln. Op die manier worden Margo en Lincoln gedwongen deel uit te maken van deze onderlinge vete en krijgen ze sympathie voor Maisie’s positie.

Bekijk de trailer
Lees meer

Andy Hamilton en Guy Jenkin / Verenigd Koninkrijk / 2014 / 95 minuten

what we did on our holidayDoug en Abi zijn twee normale ouders met drie charmante, maar zeer excentrieke kinderen. Wanneer het hen allemaal even te veel wordt, besluiten ze hun kinderen mee te nemen op een reis naar Schotland voor een grote familiebijeenkomst en om Doug’s maffe vader Gordie te bezoeken. Maar wat een vakantie van verzoening had moeten worden, verandert al snel in een vakantie vol van vetes, misverstanden en gekneusde ego’s.

Bekijk de trailer
Lees meer

Damien Chazelle / Verenigde Staten / 2014 / 107 minuten

whiplashDe briljante muziekdocent Terence Fletcher, die bekend staat om zijn Spartaanse lesmethodes, leidt het jazzensemble van het elitaire conservatorium. Hij ontdekt de ambitieuze drummer Andrew en zorgt ervoor dat hij in zijn band terecht komt. Onder invloed van de tirannieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie. Zijn meedogenloze leraar drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale en fysieke kunnen, maar ook bijna tot waanzin. Hoever moet je gaan om ergens de beste in te worden?

Bekijk de trailer
Lees meer

Kornél Mundruczó / Hongarije/Duitsland/Zweden / 2014 / 119 minuten

white godDe dertienjarige Lilly heeft een hond genaamd Hagen. Wanneer Lilly voor drie maanden bij haar vader  moet gaan wonen  neemt ze Hagen uiteraard mee naar zijn huis. De twee zijn onafscheidelijk, maar hier komt noodgedwongen een eind aan. Hagen leert de slechte kant van de mens kennen en komt van de ene  in de andere slechte situatie terecht , verandert van schattige mensenvriend in een vechtersbaas en weet op doeltreffende wijze de slechte kenmerken van de mens neer te zetten.

Bekijk de trailer
Lees meer

Damián Szifrón / Argentinië/Spanje / 2014 / 122 minuten

wild talesHumoristische, zwarte komedie over mensen die de controle verliezen in een cultuur van onontkoombare corruptie, economische en sociale ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Regisseur Damián Szifron laat in een serie wilde, absurde en komische verhalen zien tot welke barbaarse acties men toe in staat kan zijn wanneer het kookpunt wordt bereikt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Jaap van Heusden / Nederland / 2010 / 90 minuten

win winIvan, die als jonge beurshandelaar bij een investeringsbank werkt, ontpopt zich tot de nieuwe ster op de beursvloer, waar alfa-mannen geld bijeenharken of verliezen. Langzaam dreigt hij de grip op zijn leven kwijt te raken.
Een genadeloze blik op winnaars en verliezers in de kantoortorens aan de Amsterdamse Zuidas.

Bekijk de trailer
Lees meer

Jennifer Lawrence / Verenigde Staten / 2010 / 100 minuten

winters bone De 17-jarige Ree Dolly zorgt voor haar broertje en zusje terwijl haar moeder ziek is, haar vader voortvluchtig en het huis als onderpand vluchtig heeft gegeven voor zijn vrijlating.
Film over hoe te overleven in een gesloten gemeenschap in het ruige Ozark-gebergte in Missouri.

Bekijk de trailer
Lees meer

Benedikt Erlingsson / IJsland, Oekraïne / 2018 / 101 minuten

woman at warHalla is een vijftigjarige, onafhankelijke vrouw met een missie: in haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie. Ze is bereid alles te riskeren om de ongerepte IJslandse hooglanden te beschermen die ze liefheeft, tot een weeskind onverwacht haar leven op zijn kop zet.

Bekijk de trailer
Lees meer

Sushmit Ghosh / India / 2021 / 94 minuten

Writing with fire

Deze documentaire vertelt de dagelijkse strijd, dat een nieuwsplatform, gerund door enkel vrouwen uit de laagste kaste in India, moet voeren. In een nieuwslandschap dat volledig wordt gedomineerd door mannen uit de elite, doorbreken hoofdredacteur Meera en haar team aan journalisten - alleen gewapend met hun smartphones - conventies in hun dagelijks werk als ook in hun thuissituaties.

Bekijk de trailer
Lees meer