banner-2023-2024-2.jpg

Jeff Nichols / Verenigde Staten / 2011 / 120 minuten

take shelterCurtis woont in een klein stadje in Ohio samen met zijn vrouw en dochter, een 6-jarig doof meisje. Geteisterd door angstaanjagende dromen bouwt hij een stormbunker in zijn tuin. Zijn onverklaarbare gedrag zorgt voor verwarring in de omgeving. Wat betekenen zijn dromen werkelijk?

Bekijk de trailer
Lees meer

Juzo Itami / Japan / 1985 / 114 minuten

tampopoVerrukkelijke Japanse film, waarin alles wat het leven de moeite waard maakt, wordt gevierd en bezien vanuit voedsel. Een klassieker die zijn tijd ver vooruit was. Tampopo heeft een ramen-eetcafé, maar het wil maar niet lopen. 
Na de dood van haar man staat ze er alleen voor. Op een regenachtige avond stappen Goro en zijn bijrijder het restaurant binnen en willen een kom ramen bestellen. Door een vechtpartij overnachten de mannen ook in het eetcafé. Goro stelt voor dat Tampopo moet proberen de beste noodles van de omgeving te gaan maken en hij zal haar daarbij helpen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Anton Corbijn / Verenigde Staten / 2010 / 105 minuten

the americanBeruchte huurmoordenaar en meester in zijn vak besluit in Italië om uit zijn milieu te stappen. Dit valt niet mee voor Jack (George Clooney), maar door zijn vriendschap met een priester en de verleidelijke Clara wordt hij langzaam een ander mens.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ken Loach / Groot-Brittannië/Frankrijk/België/Italië / 2012 / 101 minuten

the angels shareSchotse Robbie krijgt de kans van zijn leven wanneer hij onder zijn gevangenisstraf uitkomt door driehonderd uur taakstraf te doen, maar wie neemt er nu iemand aan met een strafblad? Dan blijkt hij een onverwachte gave te hebben….

Bekijk de trailer
Lees meer

Michel Hazanavicius / Frankrijk / 2011 / 100 minuten

the artistHollywood 1927. George Valentin is knap, charismatisch en de grote ster van de ‘stomme film’. Wanneer de geluidsfilm echter zijn intrede maakt, raakt de carrière van George in het slop.
Bekroond met vijf Oscars (2012), onder meer in de categorieën beste regisseur en beste hoofdrolspeler.

Bekijk de trailer
Lees meer

Kitty Green / VS / 2020 / 87 min.

the assistentDe jonge Jane is net afgestudeerd en neemt een droombaan aan als assistente van een befaamde magnaat in de entertainmentwereld van New York. Terwijl ze haar dagelijkse werk uitvoert, merkt ze taferelen op waarbij vrouwen slecht behandeld worden door de baas. Jane besluit dat het zo niet langer kan.

Bekijk de trailer
Lees meer

Maryam Touzani / Marokko / 2022 / 124 minuten

The blue caftanThe Blue Caftan is in de Franse vertaling vernoemd: le bleu du caftan. Hiermee wordt het detail verlegd naar de kleur blauw, details waar de film vol van zit.
Touzani weet raad met de complexe verhouding tussen een kleermakersechtpaar en hun nieuwe leerjongen. Als de sensitieve Youssef in dienst treedt, zet deze het leven van Halim en Mina op zijn kop. Ze spreken het nooit uit naar elkaar, maar Mina weet dat Halim heimelijk andere mannen opzoekt in de badhuizen. Youssef blijkt een potentiële romantische liefde, maar in een slecht geval van timing raakt Mina ernstig ziek. Dat vormt de aanleiding tot een uitdieping van een hechte relatie en hoe een derde daar in kan passen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Felix van Groeningen / België / 2012 / 100 minuten

the broken circleElise en Didier: liefde op het eerste gezicht. Zij heeft een eigen tatooshop, hij speelt banjo in een band. Hij praat, zij luistert. Met de geboorte van hun dochter Maybelle is hun geluk
compleet. Maybelle wordt ernstig ziek. Kan een relatie het aan als twee personen zo van elkaar verschillen of laat de liefde je.

Bekijk de trailer
Lees meer

James Napier Robertson / Nieuw-Zeeland / 2014 / 124 minuten

the dark horseThe Dark Horse vertelt het waargebeurde levensverhaal van Genesis Potini, een in 2011 overleden Nieuw-Zeelander met een bipolaire stoornis. In een samenleving waarin het voor veel jongeren moeilijk is de verleidingen van het verkeerde pad te weerstaan, probeerde hij met schaken hun leven weer op de rails te krijgen. Daarbij trotseert hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en soms van criminelen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Otto Bell / Verenigd Koninkrijk/Mongolië/Verenigde Staten / 2017 / 98 minuten

the eagle huntressDe jonge Aisholpan heeft een grote droom: ze wil net als haar vader en opa een adelaarsjager worden. Een klein probleempje: dit vindt de gevestigde orde van Mongolië niks. Een vrouw hoort immers thuis te zorgen voor thee en het eten, zo laat een van de nomaden bot weten. Maar Aisholpan laat zich daar niet door weerhouden en gaat aan de slag om iedereen het tegendeel te bewijzen. Haar grootste steun vormt haar eigen vader Rys. Hij vertelt haar dat ze alles kan bereiken wat ze wil, als ze maar bereid is er hard voor te werken.

Bekijk de trailer
Lees meer

Florian Zeller / Groot-Britannië / 2020 / 97 minuten

The fatherAnthony wordt zichtbaar een dagje ouder, maar weigert alle hulp van zijn dochter Anne. Terwijl hij zijn omgeving en zijn veranderende gezondheid een plaats probeert te geven, begint hij zijn naasten in twijfel te trekken. Dat de oude man Anthony heet, gespeeld door Anthony Hopkins met dezelfde voornaam is een van de weinige zekerheden in deze film. Anthony heeft dementie, en de hele film speelt zich vanuit zijn optiek af, wat de film tot een zeer abstract verhaal maakt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Sean Baker / VS / 2017 / 115 minuten

florida projectVlak buiten de poorten van Disney World houden de gelukzoekende bewoners van een verfomfaaid motel met moeite het hoofd boven water. Baker omarmt het perspectief van hun kinderen: alleen zij kunnen nog dromen van een betere toekomst. Voor Moonee en twee van haar leeftijdsgenootjes is het leven een dagelijks feestje. Slurpend aan softijsjes wandelen ze over de paarskleurige stoepen rond het motel. Disney World is overal; de vele gift shops en de fleurige omgeving geven de kinderen de indruk dat ze in een droom leven. Hun wereld is er om te verkennen, ontdekken. Niets is onmogelijk en de toekomst is een regenboog.

Bekijk de trailer
Lees meer

Miranda July / Verenigde Staten/Duitsland / 2011 / 91 minuten

the futureSophie en Jason zijn twee dertigers in de grote stad. Ze kijken uit naar de komst van hun nieuwe kat en realiseren zich dat ze met handen en voeten gebonden zullen zijn aan het dier en dat hun leven praktisch voorbij zal zijn.
Absurde komedie over dertigers-dilemma.

Bekijk de trailer
Lees meer

Gustavo Möller / Denemarken / 2018 / 125 minuten

the guiltyIn een meldkamer van de alarmcentrale beantwoordt Asger Holm een noodoproep van een ontvoerde vrouw. Wanneer de verbinding plotseling wordt verbroken begint de zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder. Met zijn telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een race tegen de klok om de vrouw te redden. Al snel blijkt dat het misdrijf waar hij mee te maken heeft, veel groter is dan hij eigenlijk dacht.

Bekijk de trailer
Lees meer

George Clooney / Verenigde Staten / 2011 / 101 minuten

the ides of marchStephan is een ambitieuze persvoorlichter die meewerkt aan de campagne van de democratische presidentskandidaat gouverneur Morris.
Film over achterkamerpolitiek, verraderlijke manipulatie en een verleidelijke stagiaire.

Bekijk de trailer
Lees meer

Tom Hooper / Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/Australië / 2010 / 118 minuten

the kings speechBij zijn troonsbestijging is George VI (Firth) eigenlijk niet zo geschikt voor de functie van Brits vorst: hij is onzeker en stottert. Een spraakleraar (Rush) moet soelaas bieden.

Bekijk de trailer
Lees meer

Lauren Greenfield / VS, Den / 2019 / 100 minuten

The KingmakerTerwijl er grote armoede heerst op de Filipijnen, klotst het geld bij de familie Marcos tegen de plinten. Voormalig First Lady Imelda Marcos vertelt trots over haar vaderlandsliefde, maar kijkers zien vooral de diepgewortelde, onuitputtelijke corruptie.

Bekijk de trailer
Lees meer

Maggie Gyllenhaal / Verenigde Staten/Griekenland / 121 minuten

The lost daughterTijdens een strandvakantie raakt Leda geobsedeerd door een jonge moeder en haar dochter. Heftige herinneringen aan haar eigen moederschap en duistere geheimen uit het verleden beginnen haar te overweldigen. Na een impulsieve actie belandt ze in de onheilspellende wereld van haar eigen geest waar ze wordt gedwongen de keuzes, die ze als jonge moeder heeft gemaakt - en de gevolgen daarvan - onder ogen te zien.

Een primeur voor Gyllenhaal op de roman van Elena Ferrante met Olivia Colman op haar breekbaarst.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ritesh Batra / India/Frankrijk/Duitsland / 2013 / 104 minuten

the lunch boxIn Mumbai wordt een lunchtrommel met verrukkelijke inhoud per abuis bezorgd aan het bureau van een teruggetrokken weduwnaar met een saaie kantoorbaan. De maaltijd blijkt bereid door een gedesillusioneerde huisvrouw die haar vreemdgaande echtgenoot hoopt terug te winnen met haar kookkunsten. Via briefjes in de trommel beginnen weduwnaar en huisvrouw een correspondentie.

Bekijk de trailer
Lees meer

Kaouther Ben Hania / Tunesië/Frankrijk/België/Duitsland/Zweden / 2021 / 104 minuten

The man who sold his skinDe Syrische Sam Ali is, in een poging de burgeroorlog in zijn vaderland te ontvluchten, naar Libanon getrokken. Daar ontmoet hij de beroemde Amerikaanse kunstenaar Jeffrey Godefroi van wie hij een tatoeage krijgt. Hierdoor verwordt Sam tot een levend kunstwerk dat op de markt en veiling heel veel waard is. De jongeman wil echter geen meesterwerk zijn, maar weer als mens gezien worden.

Bekijk de trailer
Lees meer

Mark Mylord / Verenigde Staten / 2022 / 107 minuten

The MenuDe haute cuisine spreekt met haar emulsies, gels, schuimen en haast tot kunstwerk opgemaakte borden tot de verbeelding. Het draait in de gastronomie naast smaak vooral ook om de beleving. De piepkleine gerechtjes tegenover het vaak exorbitant hoge prijskaartje omnevelen de hogere kookkunst met snobisme. The Menu schenkt een cynische blik, met een knipoog, in dit even majestueuze als potsierlijke wereldje, waar de gasten van vanavond een wel heel bijzonder arrangement staat te wachten. De ultíéme culinaire beleving. Een galgenmaal.

Bekijk de trailer
Lees meer

Maite Alberdi / Chili, VS, Dld, Spanje, NL / 2020 / 87 min.

the mole agentIn deze eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardenhuis. De vriendelijke oude man wordt ingehuurd voor een cliënt die denkt dat haar moeder in het tehuis wordt mishandeld. De eerste horde wordt opgeworpen door pencamera’s, smartphones en alle andere technologie waarmee hij niet bekend is. Ook vindt hij het maar lastig om de voor een spion noodzakelijke afstand te bewaren. Wat begint als detectiveverhaal verschuift en verandert gaandeweg in iets intiemers. Zo geeft regisseur Maite Alberdi een originele blik op affectie en eenzaamheid op hoge leeftijd.

Bekijk de trailer
Lees meer

Joost van Ginkel / Nederland/Zweden/Bulgarije / 2015 / 118 minuten

the paradise suiteEen rauw-poëtische mozaïekvertelling waarin de verschillende personen, die al dan niet vrijwillig in Amsterdam zijn neergestreken, ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben behalve hun buitenlandse afkomst. Maar liefde en vriendschap blijken bindende factoren, die het lot in een keiharde maatschappij doen kantelen en hoop aan de horizon doen gloren.

Bekijk de trailer
Lees meer

Sherman de Jesus / Nederland / 95 minuten

the photographFotograaf James Van Der Zee (1886-1983) legde deze tijdgeest vast in tienduizenden foto’s. Hij bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: van hun beste kant, in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren. The Photograph maakt zichtbaar welke revolutie Van Der Zee’s werk ontketende en hoe het gedachtegoed van de Harlem Renaissance nog overal in Harlem voortleeft.

Bekijk de trailer
Lees meer

Michaël Dudok de Wit / Frankrijk/Japan / 2016 / 80 minuten

the red turtleEen man spoelt aan op een onbewoond tropisch eiland en doet wanhopige pogingen daar weg te komen. Maar telkens als hij wil ontsnappen wordt hij tegengehouden door een enorme rode zeeschildpad. Een magisch-realistische animatiefilm bedacht en gemaakt door de Nederlander Michaël Dudok de Wit, wiens Oscarwinnende Father & Daughter (2000) een grote hit was. Net als in die korte animatiefilm (8 minuten) wordt er in The Red Turtle (80 minuten) geen woord gesproken.

Bekijk de trailer
Lees meer

Anna Odell / Zweden / 2013 / 88 minuten

the reunionWanneer de zwaar gepeste Anna Odell de reünie van haar oude klas bezoekt, gaat ze daar met hele andere intenties naartoe dan de rest van haar klasgenoten. Wat een gezellig avondje nostalgie moest worden, wordt abrupt verstoord wanneer Anna tijdens het diner haar speech geeft. Alles wat ze toen niet heeft kunnen zeggen, stort ze in een lange, venijnige tirade over haar voormalige klasgenoten uit. Lichtelijk gechoqueerd en begrijpelijk geagiteerd reageren de klasgenoten op haar boodschap. Maar is dit wel de reactie waarop Anna zat te wachten?

Bekijk de trailer
Lees meer

Wim Wenders / Frankrijk/Brazilië/Italië / 2014 / 110 minuten

the salt of the earthEen portret van fotograaf Sebastião Salgado. De Braziliaan heeft in 40 jaar tijd alle continenten bezocht in het perspectief van een altijd veranderende mens. Wat hij voornamelijk vastlegde met zijn camera waren vergeten gebieden, mensen en opmerkelijke gebeurtenissen. Vervolgens legde hij zijn focus op landschappen en de wilde flora en fauna.

Bekijk de trailer
Lees meer

Wayne Blair / Australië / 2012 / 103 minuten

the sapphiresOp waarheid gebaseerd komisch drama over vier talentvolle zangeressen van Aboriginal afkomst. Zij worden ontdekt door een talentscout met weinig ervaring, maar een goed oor voor ritme en een hart van goud. Om hun carrière een mooie start te geven, zorgt hij ervoor dat de dames mogen optreden voor de Amerikaanse legertroepen in Vietnam. Eenmaal daar aangekomen blijkt dit zowel voor hun carrière als de hechte vriendschap die zij delen een grotere uitdaging dan gedacht.

Bekijk de trailer
Lees meer

Clio Barnard / Verenigd Koninkrijk / 2013 / 91 minuten

the selfish giantDe dertienjarige Arbor en zijn beste vriend Swifty zijn beiden geschorst van school en wonen in een arme wijk. Ze ontmoeten Kitten, een cynische en hebzuchtige ijzerhandelaar, voor wie ze metaal gaan verzamelen met behulp van paard en wagen. Arbor wil vooral Kitten imponeren en geld verdienen. Swifty blijkt goed met paarden om te kunnen gaan. Wanneer Kitten het talent van Swifty ontdekt, biedt hij hem een baantje als jockey aan bij illegale paardenraces. Arbor voelt zich hierdoor gekwetst en buitengesloten, waardoor de spanningen tussen de twee vrienden oplopen; tot een tragisch voorval iedereen voorgoed verandert.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ritesh Batra / Verenigd Koninkrijk / 2016 / 108 minuten

the sense of an endingLondenaar Tony Webster, gescheiden, gepensioneerd en handelend in antieke Leica-fotocamera's, sloft in de film van dag naar dag. Dan ontvangt hij een brief die zijn leven overhoopgooit. Sarah Ford, de moeder van zijn jeugdliefde Veronica, is overleden en heeft Webster 500 pond nagelaten. Plus enkele documenten, waaronder het dagboek van zijn schoolvriend Adrian Finn. Bij de notaris hoort Webster dat Veronica (Charlotte Rampling), die hij sinds zijn schooljaren niet meer heeft gezien, het dagboek weigert te overhandigen. Hij besluit het dagboek, koste wat kost, in handen te krijgen. Regisseur Ritesh Batra is bekend van The Lunchbox.

Bekijk de trailer
Lees meer

Elléa Gobbé-Mévellec / Frankrijk/Zwitserland/Luxemburg / 2019 / 82 minuten

The Swallows of KabulAnimatiefilm die zich afspeelt in 1998 in een kaalgeslagen Kabul, wanneer de Taliban er de scepter zwaaien. Daar smelt het door de oorlog verkilde hart van gevangenisbewaarder Tariq, wanneer hij op een dag in een cel de beeldschone Zunaira treft, die haar boerka heeft afgeworpen. Een prachtig verbeelde parabel over vrijheid, oorlog en liefde.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ash Mayfair / Vietnam / 2018 / 96 minuten

The Third WifeVietnam in de negentiende eeuw. De veertienjarige May arriveert per bootje over een buiten zijn oevers getreden rivier om de derde vrouw van een welvarende landeigenaar te worden. Achter de paradijselijke omgeving waarin ze belandt, gaat echter een verstikkende orde schuil. Oogstrelend speelfilmdebuut over verboden verlangens met zijderupsen in een metaforische rol. Sensueel, sereen en soms hardvochtig, wat een zinderende combinatie oplevert.

Bekijk de trailer
Lees meer

Leanne Pooley / Nieuw-Zeeland / 2009 / 84 minuten

the top twinsDocumentaire over het succesvolle duo Jools en Linda Topp, een lesbische tweeling. Zingend trekken zij al jarenlang door Nieuw Zeeland. Hilarisch en ontroerend.

Bekijk de trailer
Lees meer

Marie Amiguet / Frankrijk 2021 / 92 minuten

the velvet queenStilte en concentratie overheersen in deze zoektocht naar een sneeuwluipaard.

Twee mannen trekken door Tibet om te zien wat anderen ontgaat: zeldzame, prachtige dieren. En dus wachten ze, ze kijken en kijken en verzuchten af en toe iets poëtisch over de mensheid of de gehaaste Westerse wereld.

Het ijskoude Tibetaanse landschap, heuvels, groeven en uitgestorven vlaktes. Ingepakt in dikke lagen thermokleding waden de Franse veertigers door de sneeuw, ze kruipen en liggen met hun ragfijne lens en verrekijker, wachtend op dieren waarvan ze geen idee hebben of ze zullen verschijnen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Darren Aronofsky / Verenigde Staten / 2022 / 117 minuten

The WhaleDe film is een aangrijpend drama over een vader, die probeert opnieuw contact te maken met zijn vervreemde tienerdochter.
Oscargenomineerde regisseur Darren Aronofsky (Black Swan, Requiem for a Dream) schetst een ontroerend portret van een man die zijn leven opnieuw betekenis wil geven. Charlie (Brendan Fraser) leeft teruggetrokken en geeft Engelse les online. Hij heeft ernstig overgewicht en lijkt alles in zijn leven te zijn kwijt geraakt. Toch probeert Charlie, vol hoop, het contact met zijn 17-jarige dochter Ellie te herstellen. Maar die neemt het hem kwalijk dat hij zijn gezin in de steek heeft gelaten. Langzaamaan ontdekken we hoe Charlie de man geworden is die we zien en hoe hij hoopt toch een vader voor Ellie te kunnen zijn.

Bekijk de trailer
Lees meer

Renzo Martens / NL / 2020 / 77 min.

the white cubeNa het succes van zijn omstreden film Episode 3: Enjoy Poverty (2008), over de keerzijden van armoedebestrijding in Afrika, zat het Nederlandse kunstenaar/filmmaker Renzo Martens niet lekker dat westerse cultuurinstellingen wel aan zijn film verdienden en de geportretteerde Afrikanen niet. In White Cube documenteert Martens zijn pogingen om Afrikanen ook te laten profiteren binnen de kunstwereld. Hij stimuleert Congolese plantagearbeiders om zich artistiek te uiten, wat onder meer leidt tot een veelbesproken expositie in New York. Martens’ project (en dit verslag ervan) prikkelt, irriteert, roept talloze vragen op – en is alleen al daarom geslaagd te noemen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Rasoulof / Iran 2022 / 151 minuten

there is no evilDeze film bestaat uit 3 verhaallijnen die samen komen in de constatering dat het gevaar minder zit in de aanwezigheid van kwade bedoelingen, maar in de afwezigheid van kritisch denkvermogen en kritiekloze opvolging van bevelen van hogerhand. Deze schrijnende constatering maakt dat deze film een continue en actuele oproep is aan iedere maatschappij en aan iedere organisatie te waken voor de vermorzelende kracht van macht.

Bekijk de trailer
Lees meer

Paolo Sorrentino / Italië/Frankrijk/Ierland / 2011 / 118 minuten

this must be the placeSean Penn als diepbedroefde, uitgerangeerde rockster, strompelend met zijn boodschappenwagentje door een tragikomisch universum op tonen van new-wave klassiekers, op zoek naar een oorlogsmisdadiger. Het klinkt geniaal en dat is het ook.

Bekijk de trailer
Lees meer

Tim Wardle / Verenigde Staten / 2018 / 96 minuten

Three identical strangersDe documentaire voelt in het begin als een echte feelgoodfilm. In de herfst van 1980 begint Robert Shafran aan zijn studie in New York en komt er daar achter dat hij altijd al een tweelingbroer heeft gehad, Edward Galland. Wanneer het verhaal in het lokale  nieuws komt, blijkt er plotseling ook nog een derde broer te zijn. Amerika was een tijd lang volledig in de ban van dit vreemde verhaal.

Bekijk de trailer
Lees meer

Céline Sciamma / Frankrijk / 2011 / 84 minuten

tomboyHet 10-jarige meisje Laure verhuist met haar familie naar Parijs. Ze is erg eenzaam totdat ze Lisa ontmoet, die er van overtuigd is dat Laure een jongen is.
Al snel gaat ze hierin mee en stelt zich voor als Michael, wat de situatie steeds gecompliceerder en lastiger maakt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Jan Pierre en Luc Dardenne / België 2022 / 90 minuten

tori and lokitaMet Tori et Lokita houden de gebroeders Dardenne de kijker een spiegel voor. Hun hartverscheurende observaties over de samenleving waarin we leven, confronteren ons met dat wat we niet willen zien. Twee tieners uit Afrika gevlucht en in België terecht gekomen proberen een nieuw leven op te bouwen als broer en zus. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te verkrijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw gedreven worden. Onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. Knap spel van ongeschoolde acteurs met onweerstaanbare chemie.

Bekijk de trailer
Lees meer

Lila Aviles / Mexico / 2023 / 95 minuten

TotemIn het bijzonder fraaie Tótem is ieder moment gedrenkt in zowel leven als rouw en verlies. Een 7-jarig meisje dat in het huis van haar grootvader meehelpt een verrassingsfeest te organiseren voor haar terminaal zieke vader, leert om te gaan met de ups and downs van het leven. Zonder Sols gevoelens en gedachten expliciet te maken, nodigt Avilés je voortdurend uit om je te verplaatsen in haar wereld. Typerend zijn de treffend intieme scènes waarin Sol vergeefs schuilplekjes voor zichzelf probeert te creëren, misschien om alles te verwerken. Stiekem plant ze slakken op de antieke schilderijen in de gang – mogelijk een stille daad van protest, want waarom hangen daar niet meer de schilderijen die haar vader maakte?

Bekijk de trailer
Lees meer

Vatche Boulghourjian / Libanon/Frankrijk/Qatar / 2016 / 105 minuten

tramontaneEen jonge blinde muzikant wil met zijn orkest op tournee als zijn paspoort wordt ingenomen door de Libanese autoriteiten. Het blijkt dat hij niet de biologische zoon is van zijn ouders. Op zoek naar de waarheid (zijn werkelijke afkomst) doorkruist hij heel Libanon, een land getekend door conflicten - met sporen tot heden uit de burgeroorlog van 1975-1990. Met prachtige muzikale intermezzo’s. Deze debuutfilm won op het filmfestival van Cannes de Grand Golden Rail prijs.

Bekijk de trailer
Lees meer

Brad Anderson / Spanje/Duitsland/Verenigd Koninkrijk/Litouwen / 2008 / 111 minuten

transsiberianEen aanmodderend echtpaar dat op doorreis kennis maakt met een ander mysterieus stel; zulke ontmoetingen lopen in films doorgaans slecht af.
Misschien dat Transsiberian alleen al daarom dreigend van toon wordt zodra Roy en Jessie, op weg van Peking naar Moskou met de Transsiberië Express, gezelschap krijgen van de jonge Spanjaard Carlos en diens zwijgzame Amerikaanse vriendin. Maar dat komt ook door de blikken die Carlos Jessie toewerpt, of de manier waarop hij haar telkens weer van haar man afzondert.
Wanneer Roy na een tussenstop in Irkutsk niet meer aan boord van de trein blijkt te zijn, met Carlos als de laatste persoon die hem zag, kan deze treinthriller werkelijk alle kanten op.

Bekijk de trailer
Lees meer

Naomi Kawase / Japan / 2020 / 140 minuten

True MothersJapans Oscarpresentatie 2020. Een ontroerend verhaal over familie en moederschap. Het lukt Satoko en haar man niet om zwanger te worden. Ze besluiten voor adoptie in aanmerking te willen komen. Zo worden ze de ouders van Asato, een jongetje geboren uit een onstuimige puberliefde. Jaren later komt hun gezinsgeluk onder spanning te staan als een onbekende vrouw zich aandient en beweert Asato’s echte moeder te zijn. Satoko gaat de confrontatie met deze Hikari aan. Wie is zij en wat is er destijds gebeurd? 

Bekijk de trailer
Lees meer

Ruben Östlund / Zweden/Frankrijk/Noorwegen / 2014 / 120 minuten

turistEen Zweeds gezin is naar de Franse Alpen afgereisd voor een welverdiende skivakantie met elkaar. Tijdens een van de lunches op het terras worden ze overvallen door een lawine die alles op zijn kop zet. De gasten schieten in paniek alle kanten op en moeder Ebba probeert haar kinderen te beschermen. In plaats van zijn gezin te redden, zet vader Tomas het echter op een lopen. Een ramp blijft uit maar Tomas’ instinctieve keuze heeft grote gevolgen voor de rest van de skivakantie.

Bekijk de trailer
Lees meer

James Gray / Verenigde Staten / 2008 / 110 minuten

two loversLeonard is een manisch-depressieve dertiger en het type dat plotseling in het water springt om zelfmoord te plegen, om zich vervolgens te bedenken en drijfnat naar huis te sjokken.
Twee vrouwen zorgen ervoor dat zijn leven weer kleur krijgt: de begripvolle Sandra, een keurig joods meisje dat de goedkeuring van Leonards ouders kan dragen, en de onberekenbare Michelle die een spannender en stijlvoller bestaan vertegenwoordigt.
Het scenario is geïnspireerd op Dostojevski’s novelle Witte nachten.

Bekijk de trailer
Lees meer

Paddy Considine / Verenigd Koninkrijk / 2011 / 91 minuten

tyrannosaur 04Brits acteur Considine gaf vakgenoten Peter Mullan en Olivia Colman prachtige rollen in zijn regiedebuut.
Op een dag ontmoet Mullan, een man die zijn aanvallen van woede en agressie niet kan beheersen, een werkneemster van een christelijke liefdadigheidswinkel.

Bekijk de trailer
Lees meer