banner-2023-2024-1.jpg

Alex van Warmerdam / Nederland / 2015 / 94 minuten

schneider vs baxSchneider, een huurmoordenaar, krijgt een telefoontje van Mertens met een belangrijke opdracht. Het doelwit is Ramon Bax, een schrijver die alleen en afgelegen woont. Omdat het een gemakkelijke klus lijkt, neemt Schneider de opdracht aan, ook al is het zijn verjaardag en verwacht zijn vrouw dat hij meehelpt met de voorbereidingen voor zijn feest. Deze eenvoudige job blijkt echter moeilijker dan verwacht…

Bekijk de trailer
Lees meer

Aneesh Chaganty / VS / 2018 / 102 minuten

searching Wanneer Margot, de 16-jarige dochter van David, vermist wordt ontdekt hij via haar laptop en sociale media dat ze veel voor hem verborgen hield. Door het ontrafelen van haar geheimen hoopt hij haar op te sporen voordat het te laat is.

Bekijk de trailer
Lees meer

Steve McQueen / Verenigd Koninkrijk / 2011 / 101 minuten

shameMichael Fassbinder en Carey Mulligan schitteren in de oogstrelende en fysieke speelfilm, als een succesvolle, maar seksverslaafde dertiger en zijn zus, die onverwachts bij hem op de stoep staat. Langzaam ontrafelt zich hun verleden, met desastreuze gevolgen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Hirokazu Koreeda / Japan / 2018 / 120 minuten

shopliftersIn Shoplifters wonen Nobuyo en haar man Osamu opeengepakt maar gelukkig met hun jonge zoon Shota, Nobuyo’s jongere zusje Aki en oma Hatsue. Overleven doen ze van oma’s karige pensioentje en van het grut dat ze met winkeldiefstal binnenhalen. Hier leven vijf mensen op een paar vierkante meter, niet alleen aan de rand van Tokio maar ook een beetje aan de rand van de samenleving. Het kan ook anders, blijkt als Osamu en Shota op een avond de kleine Juri op straat vinden, een meisje dat is weggelopen bij haar ouders. Vanaf dat moment raakt alles aan het wankelen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Guillaume Giovanetti  / Turkije / Frankrijk / Duitsland / 2018 / 95 minuten

SibelIn het Turkse bergdorpje Kusköy, niet ver van de Zwarte Zee, wordt al sinds mensenheugenis, naast de gesproken taal, een fluittaal gebezigd, waarmee men verrassend genuanceerd kan communiceren. Het is de enige taal die Sibel beheerst, want ze kan niet praten. Haar dorpsgenoten zien haar daarom als vervloekt en mijden haar. Om de dorpelingen voor zich te winnen, besluit ze op jacht te gaan naar een wolf, waar met name de vrouwen bang voor zijn. Maar in plaats van een wolf, vindt ze de gewonde vluchteling Ali, de eerste die haar met respect tegemoet treedt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Steve McQueen / Frankrijk/Zwitserland / 2012 / 97 minuten

sisterSimon woont met zijn aantrekkelijke zus Louise. Hun ouders zijn nergens te bekennen. Louise, vooral geïnteresseerd in mannen, brengt nauwelijks geld in. Reden waarom Simon skiuitrustingen steelt totdat het lot een choquerende wending neemt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Anthony Fabian / Verenigd Koninkrijk/Zuid-Afrika / 2008 / 107 minuten

skinHoe belangrijk is huidskleur? In het op feiten gebaseerde Zuid-Afrikaanse ‘Skin’ leidt de geboorte van een donker meisje uit blanke ouders – een speling van de natuur – tot een familiedrama.
Het leidt tot roddels over overspel, maar de oorzaak is genetisch: een van de ouders bezit via verre voorouders ’zwarte’ genen. Als de overheid Sandra niet als een blank, maar als een zwart kind wil registreren, beginnen de ouders een juridische strijd, die ze tien jaar later winnen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Yves Hinant / België, Frankrijk / 2018 / 99 minuten

so help me godIs dit echt? Kan dit zomaar? Het zijn vragen die opspelen bij het zien van So Help Me God, de ongefilterde Belgische documentaire over het Brusselse rechtssysteem. Het Franstalige regisseursduo volgde de extravagante onderzoeksrechter Anne Gruwez, die de camera vrij toeliet in haar dagelijkse praktijk. Ook tijdens de meest wrange, bizarre en gruwelijke gesprekken met de verdachten of betrokkenen, die ze ontvangt op haar kantoortje. Agressieve (ex-)echtgenoten, overvallers, een vrouw die haar kind doodstak om satan uit te drijven: Gruwez spreekt ze toe met koket verpakte autoriteit, als een schooljuf.

Bekijk de trailer
Lees meer

Wang Xiaoshuai / China / 2019 / 185 minuten (met pauze)

So long, my sonEpos over schaamte en schuld. De film speelt tegen de achtergrond van de Chinese eenkindpolitiek. Als het echtpaar Yaojun en Liyun na twintig jaar terugkeert naar de Noord-Chinese fabrieksstad waar hun leven begon, is iedereen rijk geworden. Alleen de flat waar ze ooit hun zoon XingXing op zagen groeien is nog helemaal hetzelfde gebleven. In de dertig jaar die de film omspant, van midden jaren tachtig tot nu,  maken de grote en de kleine rimpelingen in een mensenleven allemaal deel uit van dezelfde stroom.

Bekijk de trailer
Lees meer

Mahnaz Mohammadi / Iran/Tjech / 2021 / 102 minuten

Son-MotherLeila is weduwe. Samen met haar 12-jarige zoon Amir en 2-jarig dochtertje woont ze in een huurkamer. De fabriek waar ze werkt zit in moeilijkheden en ze vreest ontslagen te worden. Trouwen met de buschauffeur Kazem zou een oplossing voor haar financiële problemen kunnen zijn, maar Kazem heeft een dochter van 12 en volgens een Iraanse religieuze traditie mag een jongen die geen bloedverwant is, niet met een meisje onder één dak samenwonen. Kazem stelt voor Amir ergens anders te laten wonen tot zijn dochter gehuwd is, maar Leila wil dat niet. Als plots het dochtertje van Leila erg ziek wordt en alleen Kazem geld heeft om de dure medicatie te betalen, staat Leila voor een hartverscheurende keuze.

Bekijk de trailer
Lees meer

Rokhsareh Ghaemmaghami / Iran, Duitsland, Zwitserland / 2016 / 90 minuten

sonitaSonita heeft een grote droom: ze wil een beroemde rapper worden. Haar familie heeft echter andere plannen. Ze willen haar uithuwelijken. Een huwelijk levert de familie namelijk 9.000 dollar op. Een ander probleem is dat vrouwen niet mogen zingen in Iran, het land waar de Afghaanse familie naartoe is gevlucht. Sonita laat haar droom niet zo maar afnemen. Ze plaatst een rapnummer tegen kindhuwelijken op Youtube. De Iraanse filmmaakster Sissako volgt Sonita in haar strijd en betaalt haar ouders ‘de bruidschat’ van 9.000 dollar.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ken Loach / UK, Fr, Bel / 2019 / 100 minuten

Sorry we missed youNa, I Daniël Blake, vertelt Ken Loach nu het indringende verhaal over een gezin. Beide ouders werken zich een slag in de rondte (hij als pakjesbezorger, zij als zorgverlener), en toch kunnen ze zich financieel nauwelijks redden. En ondertussen hebben ze geen tijd meer voor elkaar, of voor hun twee kinderen. Aangrijpend, levensecht en vlekkeloos geacteerd en geregisseerd.

Bekijk de trailer
Lees meer

Park Chan-wook / Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk / 2013 / 99 minuten

stokerPsychologische thriller. Na het overlijden van haar vader ontmoeten India en haar labiele moeder een onbekende oom. India verdenkt de mysterieuze charmeur van verborgen motieven.

Bekijk de trailer
Lees meer

Guido Hendrikx / Nederland / 2016 / 72 minuten

stranger in paradiseEen leraar onderwerpt vluchtelingen in een klaslokaal aan de vele gezichten van Europa: wat staat ze te wachten? Hij benadert ze eerst kil en hardvochtig, dan sympathiek en bevoogdend, gevolgd door een zakelijke aanpak volgens de asielregels. Hoe gaan wij om met het geluksverlangen van de ander? Een nietsontziend filmessay over de ambigue houding van Europa en de complexiteit van het migrantenvraagstuk. Stranger in Paradise was de openingsfilm van de IDFA 2016.

Bekijk de trailer
Lees meer

Thomas Vinterberg / Denemarken/Zweden / 2010 / 105 minuten

submarinoHet leven van twee broers en een babybroertje, opgegroeid in een liefdeloos gezin. Hun jeugd en hun leven, 30 jaar later. Heden en verleden, twee levens die onlosmakelijk met elkaar verbonden blijken. Schuldgevoel, woede en verdriet tegelijk.
Inktzwart sociaal drama van de maker van Festen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Carla Simón / Spanje / 2017 / 97 minuten

summer 1993Amper zes jaar is Frida als ze haar beide ouders verliest in 1993. Haar staat een zware zomer te wachten, waarbij ze een nieuwe plek in een ander gezin, op het platteland, moet zien te verwerven: de broer van haar overleden moeder besluit het meisje in zijn gezin op te nemen. Maar voelt Frida zich wel zo gewenst? Zij zou het liefst terug willen naar de stad. Ook al heeft ze veel meegemaakt en weet ze met gemak haar nieuwe stiefzusje/nichtje de baas te zijn, Frida is in alle opzichten een kind dat behoefte heeft aan liefde en structuur. Debuutfilm van de regisseur.

Bekijk de trailer
Lees meer

Harry Macqueen / Groot-Britannië / 2020 / 94 minuten

SupernovaSam en Tusker zijn al 20 jaar samen en trekken in een camper door Engeland. Ze bezoeken familie, vrienden en plaatsen uit hun verleden, maar het is geen gewone vakantie. Deze tijd die ze samen hebben, is het belangrijkste in hun leven geworden. Tusker’s dementie is de laatste jaren erger geworden en de reis door het verleden moet ruimte maken voor een onzekere toekomst. Geheimen worden onthuld, plannen vallen in duigen en hun liefde biedt geen vanzelfsprekende oplossing meer. Ze moeten zich afvragen wat het betekent lief te hebben in de schaduw van een ingrijpende ziekte.

Bekijk de trailer
Lees meer

Karoline Lyngbye / Denemarken / 2023 / 105 minuten

SuperpositionStine en Teit, twee typische kunstenaars en intellectuelen uit de middenklasse, verruilen Kopenhagen voor een ongerept bos in buurland Zweden. Tot hun grote schrik blijkt er iets vreemds aan de hand. Hun zoon Nemo is er plotseling van overtuigd dat zijn moeder zijn moeder niet is. Als Stine en Teit hun nieuwe buren ontmoeten begrijpen ze waarom: die zien er namelijk precies zo uit als zij – het zijn hun vleesgeworden spiegelbeelden. Toch is dit geen griezelige dubbelgangerthriller. Kijk maar naar de titel: in de natuurkunde betekent de term Superposition volgens het woordenboek “de combinatie van twee gelijksoortige fenomenen zoals trillingen of golven die daarna gelijk blijven bestaan”.

Bekijk de trailer
Lees meer

Laura Bispuri / Albanië/Italië/Zwitserland/Duitsland/Frankrijk/XK / 2015 / 84 minuten

sworn virginIn de kille en verlaten Albanese bergen leven de vrouwen uit het dorp volgens strenge en ouderwetse regels. Hana Doda besluit al op jonge leeftijd niet op deze wijze te willen leven en kiest voor een eeuwenoude traditie: ze zweert eeuwig maagd te blijven en te leven als een man. Met geweer op zak trekt Hana, nu bekend als de man Mark Doda, de bergen in en leeft daar tien jaar in isolement. Maar de herinneringen aan haar zus Lila, die op 14-jarige leeftijd het dorp ontvluchtte, doen haar besluiten af te reizen naar het bruisende Milaan.

Bekijk de trailer
Lees meer