banner-2023-2024-1.jpg

David Verbeek / Nederland/Frankrijk/Thailand / 2009 / 90 minuten

r u there‘Gamer’ Jitze doet in Taipei mee aan een kampioenschap computerspelen. Geconcentreerd kijkt hij op het computerscherm, is heer en meester over dit universum. Als hij getuige is van een dodelijk scooterongeluk, verliest hij langzaam zijn controle over de wereld.
Hoe een generatie die volwassen wordt in het computertijdperk zich verhoudt tot de echte wereld en tot elkaar.

Bekijk de trailer
Lees meer

Firouzeh Khosrovani / Nederland/Iran/Zwitserland / 2020 / 82 minuten

RadiographDe in Iran opgegroeide, maar inmiddels in Italië gevestigde Firouzeh Khosrovani begint haar nieuwe documentaire met de zin: ‘Moeder trouwde met een foto van mijn vader’. Grote kans dat dit je op het verkeerde been zet. Want Radiograph of a Family gaat niet over uithuwelijking en onderdrukte vrouwen. Wel over de tragiek van de tegenstelling tussen moderniteit en traditie, en hoe de religieuze Iraanse revolutie zowel de familie als het land in tweeën spleet. Het verhaal van haar ouders als metafoor voor Iran.

Bekijk de trailer
Lees meer

Anuri Kahiu / Kenia / 2018 / 83 minuten

RafikiRafiki vertelt het verhaal van twee jonge meiden uit Nairobi die tot hun eigen verrassing verliefd worden op elkaar. Omdat ze bang zijn voor de reacties van familie en vrienden, en omdat homoseksualiteit strafbaar is in Kenia, proberen ze hun liefde geheim te houden voor de buitenwereld. De eerste film uit Kenia die geselecteerd werd voor het festival van Cannes (editie 2018) mocht in eigen land niet vertoond worden omdat het volgens de regering meisjes maar op ideeën zou brengen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Grímur Hákonarson / IJsland/Denemarken/Noorwegen/Polen / 2015 / 93 minuten

ramsDe broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei op IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land en wonnen al diverse prijzen. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Wanneer een ziekte uitbreekt en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, verzetten ze zich ieder op hun eigen manier: Kiddi met zijn geweer en Gummi met zijn verstand. Om het gevecht met de autoriteiten te kunnen winnen en hun dierbare schapen te redden, moeten de broers echter wel samenwerken.

Bekijk de trailer
Lees meer

Kim Nguyen / Canada / 2012 / 90 minuten

rebelle De 12-jarige Komona vertelt haar ongeboren kind haar levensverhaal. Hoe ze oorlogsheks werd en de gruwelen van de oorlog meemaakt. Hoe ze verliefd werd op Magician, een 15-jarige jongen met magische krachten. Een poëtische en hypnotiserende film door gebruik van geluid, beeld en muziek.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ruijun Li / China / 2022 / 134 minuten

Return to dustWie zegt dat onbaatzuchtige liefde niet bestaat? In Return to Dust bloeit een tedere liefde op tussen twee outcasts op het Chinese platteland. En passant levert het drama kritiek op het moderne China.
Wie niet mee wil of kan in de vaart der volkeren heeft het zwaar op het Chinese platteland. In elk geval in de film die zich afspeelt in de Noord-Chinese provincie Gansu. De film is doorspekt met ontroerende momenten van een stel bij wie alles tegen lijkt te zitten. En toch eten ze samen glunderend een vis die ze hebben gevangen en krijgen ze tijdens een regenbui, schuilend onder plastic zakken, de slappe lach. Ook als kijker vergeet je dan even dat er nog een moeizame buitenwereld is.

Bekijk de trailer
Lees meer

Sam Mendes / Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk / 2008 / 119 minuten

revolutionary roadFrank (Leonardo DiCaprio) en April (Kate Winslet) Wheeler dromen van Parijs. Deze stad is voor hen de plek waar het leven bruist en waar de mensen écht leven. Symbool voor een beter, gelukkiger bestaan.
Parijs is de tegenpool van de keurig aangeharkte, saaie buitenwijk in Connecticut waar ze wonen. Ze zullen er beter op hun plek zijn: ze zijn immers anders dan alle anderen – al ziet hun leven er precies hetzelfde uit.
De film is geen feel good movie en zeker niet licht verteerbaar.

Bekijk de trailer
Lees meer

Anthony Shim / Canada / 2023 / minuten

Riceboys sleepsAlleenstaande moeder So-Young brengt haar puberzoon Dong-Hyun groot in Canada. Hoewel ze voortdurend wordt geconfronteerd met culturele uitdagingen, is ze ervan overtuigd dat het leven hier meer te bieden heeft dan in Zuid-Korea. Maar Dong-Hyun wordt steeds nieuwsgieriger naar zijn Koreaanse afkomst en in het bijzonder naar zijn overleden vader. Als ze door onverwachts nieuws terugkeren naar Zuid-Korea, komen ze eindelijk weer in aanraking met hun roots en is het tijd om trauma’s uit het verleden onder ogen te komen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Anders Thomas Jensen / Denemarken / 2020 / 116 minuten

Riders of justiceBeroepsmilitair Markus moet noodgedwongen huiswaarts keren om voor zijn dochter Mathilde te zorgen als blijkt, dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een treinongeluk. Terwijl zij nog in diepe rouw verkeren, wordt er aan de deur gebeld door data-analist Otto. Hij heeft het treinongeluk overleefd en heeft samen met zijn excentrieke collega Lennart en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler geconcludeerd dat de trein niet zomaar is verongelukt. Een fabuleuze noodlotstragikomedie met Denemarkens beste acteurs.

Bekijk de trailer
Lees meer

Sarah Gavron / GB / 2019 / 93 min

RocksDe Brits-Nigeriaanse Shola - ook wel Rocks - genoemd is vijftien jaar. Volgens de docenten op school moet ze gaan nadenken over haar toekomst, maar ze is vooral bezig met wat zich in haar thuissituatie afspeelt. Haar vader is overleden en nadat haar moeder plotseling vertrekt, neemt Rocks de zorg van haar jongere broertje Emmanuel op zich. Gelukkig staat ze er niet helemaal alleen voor en wordt ze omringd door haar vriendinnen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Alfonso Cuarón / VS, Mexico / 2018 / 135 minuten

romaHet in fraai zwart-wit gefilmde Roma is gesitueerd in het Mexico van begin jaren zeventig maar zegt misschien nog wel meer over het heden als het gaat om het samenspel van ras, klasse en man-vrouwverschillen. De Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón (1961), heeft met deze film een Gouden Leeuw gewonnen. Roma volgt het wel en wee van Cleo, een huishoudelijke hulp en kinderoppas die een onmisbare rol speelt in een middenklassegezin.

Bekijk de trailer
Lees meer

Lenny Abrahamson / Ierland/Canada / 2015 / 118 minuten

roomVoor Jack is de kamer zijn wereld: de plek waar hij geboren is, waar hij en zijn moeder eten en slapen, spelen en leren. Maar terwijl dit voor Jack als thuis voelt, is het voor zijn moeder een gevangenis. Dankzij de intense liefde voor haar zoon heeft ze het voor elkaar gekregen om hem te laten opgroeien in een kleine kamer van ongeveer 3 bij 3 meter. Maar doordat Jack steeds nieuwsgieriger begint te worden, verzinnen ze een plan om te ontsnappen. Uiteindelijk krijgen ze te maken met wat wellicht nog het meest beangstigende voor ze is: de echte wereld.

Bekijk de trailer
Lees meer

Niels Arden Oplev / Denemarken 2022 / 106 minuten

roseElle en haar man nemen haar schizofrene zuster Inger mee op een bustocht naar Parijs. Hoewel sommige medepassagiers aanvankelijk wat moeite hebben met de soms behoorlijk grofgebekte Inger, mondt de reis uit in een hartverwarmende road trip.

Bekijk de trailer
Lees meer

Christian Petzhold / Duitsland / 2023 / 103 minuten

Roter HimmelJonge schrijver Leon reist samen met een vriend naar de Oostzee voor een korte vakantie. Daar worstelt hij vooral met zijn nieuwe manuscript en een luidruchtige jonge vrouw, die in hetzelfde huis blijkt te verblijven. Wat begint als een broeierig, zomers drama ontvouwt zich langzaam als een bijtende satire over een zelfingenomen kunstenaar. Want Leon speelt weliswaar zowel in Roter Himmel de hoofdrol, uiteindelijk is hij het minst interessante personage. Intrigerende, spannende en grappige mengelmoes van genres en ideeën. Maar de uit de hemel neerdalende as - in de buurt woedt een bosbrand - voorspelt weinig goeds.

Bekijk de trailer
Lees meer