banner-2023-2024-2.jpg

Ulrich Seidl / Oostenrijk/Duitsland/Frankrijk / 2012 / 120 minuten

paradies liebeParadies: Liebe is het eerste deel van een trilogie die zich focust op de vrouw en de wanhoop van haar bestaan. Toeristische seksindustrie aan de Keniaanse kust waar Teresa haar vakantie doorbrengt in de comfortsafari van Hotel Flamingo. Een kwestie van vraag en aanbod.

Bekijk de trailer
Lees meer

Bong Joon-Ho / Zuid-Korea / 2019 / 131 minuten

parasiteEen briljante, ongekend spannende thriller over het onderklasse gezin Kim (vader, moeder, zoon, dochter) dat zich door slimme trucs, langzaam in de sjieke designvilla van de rijke familie Park inwerkt. De film is overal bejubeld, als meesterwerk betiteld en zelfs verkozen tot beste film van 2019 door Cineville-kijkers.

Bekijk de trailer
Lees meer

Leena Yadav / India/Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk / 2015 / 116 minuten

parchedIndia, Gujarat. In een klein dorp, durven vier vrouwen zich te verzetten tegen de mannen en tegen de eeuwenoude tradities waaraan ze onderworpen zijn. Gesteund door hun vriendschap en hun verlangen naar vrijheid, worden ze geconfronteerd met hun demonen, en dromen ze van liefde en een betere toekomst ergens ver weg.

Bekijk de trailer
Lees meer

Darragh Byrne / Ierland/Finland / 2010 / 94 minuten

parkedFred, een man van middelbare leeftijd, woont noodgedwongen in zijn auto. Geparkeerd aan de woeste Ierse kust leidt hij een tamelijk troosteloos bestaan totdat de jonge, jointjes rokende, Cathal met zijn knalgele auto, Freds nieuwe buurman wordt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Jim Jarmusch / Verenigde Staten/Duitsland/Frankrijk / 2016 / 115 minuten

patersonPaterson is een buschauffeur in de gelijknamige stad Paterson, New Jersey. Paterson hanteert een eenvoudige routine: hij rijdt zijn dagelijkse route, observeert de stad door zijn voorruit en krijgt gesprekken mee die om hem heen plaatsvinden. Hij schrijft gedichten in zijn boekje, gaat met de hond uit, stopt bij een bar en bestelt een biertje. Vervolgens gaat hij richting huis naar zijn vrouw Laura. Laura’s wereld daarentegen is elke dag anders. Bijna iedere dag heeft ze weer nieuwe dromen, telkens een ander, inspirerend project. Paterson houdt van Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ambities en zij bewondert hem om zijn geheime gave voor poëzie.

Bekijk de trailer
Lees meer

Zhang Yang / China / 2016 / 117 minuten

path of the soulEen groep Tibetanen gaat op pelgrimstocht naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet. De groep bestaat uit familie en vrienden onder wie een zwangere vrouw en een jong meisje. Het wordt een maandenlange, avontuurlijke voettocht door weer en wind van zo’n 2.000 kilometer. Het boeddhistische ritueel dat deel uitmaakt van de bedevaart bestaat uit het zich op de grond werpen om de paar meter, slechts beschermd door een schort en houten blokken onder de handpalmen gebonden.

Bekijk de trailer
Lees meer

Mehdi Idir / Frankrijk / 2017 / 110 minuten

patientsDe film verhaalt over de weg die Ben gaat. Hij geraakt, zwaar geblesseerd bij een ongeluk In het zwembad, in een revalidatiecentrum. Met zijn dwarslaesie is hij omgeven door jonge mensen met een vergelijkbare handicap. Wanhoop en berusting wisselen elkaar af in de dagelijkse strijd om kleine motorische vaardigheden meester te worden en zodoende de zin van dit leven te begrijpen.

Deze film is ENGELS ondertiteld.

Bekijk de trailer
Lees meer

Geremy Jasper / Verenigde Staten / 2017 / 108 minuten

patti cakesRapper Patricia Dombrowski, alias Killa P, is een jonge vrouw die er alles voor over heeft om door te breken en zo haar jeugddroom om een popster te worden probeert te realiseren. In het door haar gevormde combo heeft ze zelfs haar moeder opgenomen en een DJ die sympathiseert met haar verlangen beroemd te worden.

Bekijk de trailer
Lees meer

Wim Wenders / Duitsland/Japan / 123 minuten

Perfect daysHirayama werkt als toiletreiniger in Tokio. Hij lijkt tevreden met zijn eenvoudige leven en leidt een gestructureerd dagelijks leven. Zijn passie voor muziek, boeken en fotograferen van bomen bezorgen hem levenskwaliteit. Door een reeks onverwachte ontmoetingen komt men meer over hem te weten. Deze rol levert Yakusho de Gouden Palm 2023 voor beste acteur op. Misschien dat Wenders hiermee een bijdrage wil leveren aan een overlevingsmodule voor ons leven op aarde?

Bekijk de trailer
Lees meer

Paolo Genovese / Italië / 2016 / 97 minuten

perfetti sconosciuti Zeven oude vrienden komen samen voor een etentje. Ze besluiten ieder tekstbericht, e-mail en telefoontje dat ze ontvangen met elkaar te delen. Dit ontsluiert een hoop geheimen, wat hun onderlinge relatie aan het wankelen brengt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Stephen Frears / Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/Frankrijk / 2013 / 98 minuten

philomenaHartverwarmend komisch drama. Philomena Lee raakt als tiener in 1952 zwanger in Ierland en wordt naar een klooster gestuurd. Wanneer haar kind een peuter is wordt hij door de nonnen voor adoptie naar Amerika gestuurd. Philomena gaat de daaropvolgende 50 jaar op zoek naar hem. Wanneer ze Martin Sixsmith, een vermoeide, cynische journalist, ontmoet vertrekken ze samen naar Amerika om hem te zoeken.

Bekijk de trailer
Lees meer

Emily Atef /Frankrijk/Duitsland/Noorwegen/Luxemburg / 2022 / 122 minuten

Plus que jamaisDe aangrijpende film Plus que jamais gaat over de wil om te leven en de kracht om te sterven.
Dertiger Hélene lijdt aan longfibrose. Nadat ze op internet een lotgenoot heeft gevonden, reist ze naar Noorwegen om de man te ontmoeten en zich met haar lot te verzoenen.
NB: De Franse acteur Gaspard Ulliel – hij speelt Hélene’s partner Mathieu, speelt hier zijn laatste rol. Helaas kwam hij vlak na de opnames bij een ski-ongeluk om het leven. Dat feit hangt, voor de kijker, als een rouwsluier over de film. Het hoopvolle verzet van Ulliels personage tegen de naderende dood van zijn vrouw is des te prangender in de wetenschap dat de acteur er nu zelf niet meer is.

Bekijk de trailer
Lees meer

llgar Najaf / Azerbeidzjan / 2017 / 90 minuten

pomegranate orchardGabil keert terug naar het eenvoudige landgoed van zijn bejaarde vader Shamil dat omgeven is door een vruchtbare granaatappelboomgaard. Ook Gabils achter-gebleven vrouw Sara en zoon Jalal wonen daar. Sinds zijn plotselinge vertrek, twaalf jaar geleden, heeft Gabil nooit meer contact opgenomen. Zijn lange afwezigheid heeft diepe emotionele wonden achtergelaten en Gabil wordt aanvankelijk met scepsis door zijn familie bekeken. Geïnspireerd op Anton Tsjechov’s toneelstuk De Kersentuin (1904).

Bekijk de trailer
Lees meer

Gianni Di Gregorio / Italië / 2008 / 75 minuten

pranzo di ferragosto Augustus in Rome, er is geen hond op straat. De meeste inwoners zijn op vakantie. Voor de achterblijvers is de nationale feestdag Ferragosto aanleiding de stad alsnog te ontvluchten.
Alleen Gianni, een flegmatieke vrijgezel van middelbare leeftijd, kan geen kant op. Hij heeft de zorg voor zijn oude moeder. Door een samenloop van omstandigheden krijgt Gianni met Ferragosto drie extra dames op zijn dak. Hoogbejaard, eenzaam en met een gebruiksaanwijzing. De vrouwen kennen elkaar niet, de logeerpartij brengt de nodige spanningen met zich mee.

Bekijk de trailer
Lees meer

Lee Daniel / Verenigde Staten / 2009 / 110 minuten

preciousPrecious is een 16-jarig te dik en zwart meisje. En o ja, haar kinderen zijn verwekt door haar vader en ze woont bij haar moeder, een kettingrokende tv-verslaafde werkloze psychopate, die geen gelegenheid laat om haar oogappel met de koekenpan te bewerken, omdat ze het niet kan hebben dat haar vriend liever hun dochter verkracht dan met haar de liefde bedrijft.
Niet zo vreemd dus dat Precious een wat depressieve, lethargische indruk maakt. Maar schijn bedriegt. Want Precious droomt van een carrière in de showbizz.

Bekijk de trailer
Lees meer

Natalia Smirnoff / Argentinië/Frankrijk / 2009 / 87 minuten

puzzleDe 50-jarige Maria krijgt van man en kinderen een puzzel cadeau. Langzaam raakt zij verslaafd aan het puzzelen. Tegen de zin van haar familie in, besluit ze mee te doen aan een puzzelwedstrijd.
Film over het verlies en terugvinden van gevoel van eigenwaarde.

Bekijk de trailer
Lees meer