banner-2023-2024-1.jpg

Martijn de Jong / Nederland / 2022 / 122 minuten

NarcosisEen hecht gezin raakt ontwricht wanneer de vader tijdens een professionele duik niet meer boven water komt. Geen begrafenis, geen afscheid, alleen een huis vol herinneringen. Gebukt onder het ongrijpbare verlies, ontwijkt Merel de dood van haar man John en alles wat er mee te maken heeft. Haar jonge kinderen raken hierdoor verstrikt in hun zoektocht naar antwoorden, waardoor het gezin uiteindelijk hard tot stilstand komt. Merel heeft geen andere keuze dan het verlies op haar eigen unieke manier onder ogen te komen, om samen met haar kinderen weer aan een nieuw leven te kunnen beginnen. Het zware, alledaagse bestaan wordt doorbroken met en omlijst door de herinneringen aan John, die de gezinsleden elk op hun eigen manier koesteren of verdringen, zonder dat ze in staat zijn dit met elkaar te delen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Alexander Payne / Verenigde Staten / 2013 / 115 minuten

nebraskaEen oude man denkt het winnende lot, een geldprijs van een miljoen dollar, te gaan incasseren. Daarvoor vertrekt hij op een meer dan duizend kilometer lange reis door de VS. Zijn familie maakt zich zorgen. Ze denken dat hij begint te dementeren en willen hem in een verzorgingstehuis plaatsen. De zoon weet dat de loterij oplichterij is, maar besluit zijn vader toch te vergezellen. Onderweg komen vader en zoon nader tot elkaar en beleven ze tragikomische avonturen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Gabriel Mascaro / Brazilië/Uruguay/Nederland/Spanje / 2015 / 101 minuten

neon bullIremar werkt bij de ‘Vaquejadas’, een rodeo in het noordoosten van Brazilië, waar twee mannen te paard een stier proberen neer te halen door hem bij zijn staart te grijpen. Het is stoffig en zwaar werk om de stieren te voeden, voor te bereiden en te verzorgen. Hij leeft samen met zijn collega’s in de vrachtwagen waarmee de stieren vervoerd worden naar de shows. Samen vormen ze een hechte familie. Maar Brazilië is aan het veranderen en de bloeiende kledingindustrie brengt nieuwe ambities naar boven bij Iremar.

Bekijk de trailer
Lees meer

Fatih Akin / Frankrijk/Verenigde Staten / 2009 / 103 minuten

ny i love youIn “the city that never sleeps” is de liefde constant aanwezig. Deze passie komt tot uiting in deze film, net als in zijn voorganger “Paris, je t’aime”.
Het is een samenwerking van gerenommeerde regisseurs en acteurs die hun visie op de altijd bruisende stad geven. Van Tribeca via Central Park naar Brooklyn.

Bekijk de trailer
Lees meer

Yngvild Sve Flikke / Noorwegen / 2021 / 103 minuten

NinjababyDe Noorse regisseuse Yngvild Sve Flikke onderzoekt in Ninjababy niet alleen wat het betekent om anno 2021 een jonge vrouw en een aanstaande moeder te zijn, maar ook wat de mogelijkheden van het medium film zijn. In nauwe samenwerking met schrijfster en tekenares Inga H. Sætre, op wier graphic novel ‘Fallteknikk’ (‘Valtechniek’) de film gebaseerd is, combineert ze live action met animatie en wordt de ‘ninjababy’ in de buik van Rakel een extra personage. Het resultaat is een film die even rauw als grappig is en net als het leven zelf: een verhaal over struikelen, vallen en opnieuw beginnen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Tom Ford / Verenigde Staten / 2016 / 117 minuten

nocuturnal animalsHet is bijna twintig jaar geleden dat Susan Morrow haar eerste man, de ongepubliceerde schrijver Edward Sheffield, verliet. Inmiddels is ze een succesvol kunstenaar en getrouwd met een rijke echtgenoot. Op een dag ontvangt ze een manuscript van haar ex-man. Het boek is aan haar opgedragen en vertelt een gruwelijk verhaal over een gezin dat op een snelweg in Texas door een stel “rednecks” wordt klemgereden en een vreselijke en gewelddadige wending volgt. Het verhaal doet bij Susan herinneringen naar boven komen over haar eerste huwelijk en confronteert haar met een ongemakkelijke waarheid over zichzelf.

Bekijk de trailer
Lees meer

Chloé Zhao / Verenigde Staten / 2020 / 107 minuten

Nomadland"See you down the road." Fern is een vrouw van in de 60 die alles kwijt is geraakt sinds de kredietcrisis. Ze vat een reis aan dwars door het Amerikaanse westen dat aan het veranderen is. Hierbij meet Fern zich de levensstijl aan van een moderne nomade en reist ze per busje. Echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells zijn de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar reis. De film geeft een rauw en intiem beeld, een ontroerend drama over, bovenal, mensen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Urszula Antoniak / Nederland/Ierland / 2009 / 85 minuten

nothing personalDe vrijheid die een jonge vrouw zoekt, vindt ze in de sobere landschappen van het Ierse Connemara.
In een afgelegen huis op een landtong treft ze een oudere man aan die een teruggetrokken bestaan leidt. Hij is wijs en ironisch, zij radicaal en onverzettelijk. Wat hen bindt is de eenzaamheid die ze beiden zien als vrijheid.

Bekijk de trailer
Lees meer

Umberto Pasolini / UK / 2021 / 96 minuten

Nowhere SpecialJohn is een glazenwasser, die zijn leven heeft gewijd aan de opvoeding van zijn 4-jarige zoon Michael. De moeder verliet het gezin kort na de geboorte. John krijgt de boodschap, dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft en gaat op zoek naar een adoptiegezin voor Michael. De innerlijke strijd die ontstaat na de korte ontmoetingen met het gastgezin, waar hij bescherming zoekt voor zijn zoon, en hoe goed hij hem kent, maken deze film memorabel.

Bekijk de trailer
Lees meer