banner-2023-2024-2.jpg

Sarah Forestier / Frankrijk / 2017 / 100 minuten

mLila stottert en hoopt ongezien door het leven te sluipen. Maar dan komt Mo in haar leven en blijken ze voor elkaar van onschatbare emotionele waarde. M is de eerste lange speelfilm van regisseur Sara Forestier, die de film tevens schreef. Ze speelt daarnaast óók de rol van Lila. Een prachtig personage: fragiel, slim en onzeker. Zo aandoenlijk, je wilt haar bij de hand nemen en door het leven begeleiden. Gelukkig komt de zelfverzekerde Mo in haar leven en ontstaat een bijzondere dynamiek tussenbeide.

Bekijk de trailer
Lees meer

Pedro Almodóvar / Spanje / 2021/ 120 minuten

Madres ParalelasJanis en Ana ontmoeten elkaar in het ziekenhuis waar beiden op het punt staan te bevallen. De vrouwen hebben gemeen dat ze single zijn en niet bewust zwanger wilden raken. Terwijl Janis klaar lijkt voor het moederschap is de jongere Ana, nog in haar tienerjaren, doodsbang voor de toekomst. De uren voor de bevalling brengen de dames samen door waardoor ze op korte tijd een hechte band scheppen. Deze heeft een impact op hun verdere levens.

Bekijk de trailer
Lees meer

Diederik Ebbinge / Nederland / 2013 / 90 minuten

matterhornFred is een eenzame man die alleen in een gehucht woont. Er gebeurt bitter weinig in zijn leven. Tot hij op een dag een toevallige ontmoeting heeft met een vreemdeling die in het dorp opduikt. Door dit contact breekt Fred los uit zijn beklemmende omgeving en vindt de moed om met zijn verleden en zichzelf in het reine te komen.

Bekijk de trailer
Lees meer

A. Walsch / Ierland/Canada / 2016 / 115 minuten

maudieMaudie is een vrouw, geboren met een ernstige vorm van reuma, waardoor haar gewrichten steeds meer vervormen en ze haar lichaam met moeite onder controle kan houden. Als haar broer en tante proberen afstand van haar te doen, ontdekt Maudie dat ze ondanks haar fysieke gesteldheid financieel onafhankelijk moet zijn. Mede daarom besluit ze een baan aan te nemen als huishoudster voor de stugge visser Everett in Nova Scotia. Maudie ontpopt zich als kunstenares en populair figuur binnen de kleine gemeenschap. De film is een ode aan het leven van Maud Lewis (1903-1970), folkartieste, in Canada een waar begrip. Haar bekendste schilderijen werden voor tientallen duizenden euro’s verkocht.

Bekijk de trailer
Lees meer

Bernard Bellefroid / België/Luxemburg/Frankrijk / 2014 / 90 minuten

melodyDe jonge Melody besluit draagmoeder te worden voor Emily, een rijke Engelse dame, in ruil voor een grote som geld. Emily dwingt de wat onstabiele Melody bij haar in te trekken. Op het eerste gezicht lijken de werelden van de twee vrouwen ver van elkaar verwijderd, maar tot hun verbazing groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Totdat het noodlot toeslaat en de geschiedenis zich dreigt te herhalen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Woody Allen / Verenigde Staten/Spanje / 2011 / 94 minuten

midnight in parisOde aan de magische stad Parijs. Gil is een aspirant schrijver die met zijn vrouw Inez en haar ouders een bezoek brengt aan de stad van de liefde.
Daar aangekomen merkt Gil dat hij tijdens een nachtelijke wandeling op een wel heel bijzondere wijze wordt meegevoerd in de bruisende geschiedenis van de lichtstad.

Bekijk de trailer
Lees meer

Valeria Golino / Italië/Frankrijk / 2013 / 96 minuten

mieleDe eigenzinnige Irene, wonend aan de kustlijn van Rome smokkelt inslaapmiddelen voor honden van Mexico naar Italië. Werkend onder de naam Miele (honing), is het haar taak om terminaal zieken in waardigheid te laten sterven door ze het inslaapmiddel toe te dienen. Op een dag ontmoet ze een nieuwe ‘cliënt’, maar dan blijkt dat de man wel de wens heeft om te sterven, maar niet ziek is. Irene is vastbesloten niet verantwoordelijk te zijn voor zijn dood.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ferzan Ozpeteki / Italië / 2010 / 110 minuten

mine vagantiDe film verkent op prettig komische wijze hoe conservatieve familiewaarden en een homoseksuele levensstijl in Italië elkaar behoorlijk in de weg kunnen zitten.

Bekijk de trailer
Lees meer

Kewah Modiri / Iran / 2021 / 107 minuten

MitraHaleh (72) is een gerespecteerde academica en publieke figuur woonachtig in Nederland. 37 jaar nadat haar dochter Mitra is geëxecuteerd in Iran en zij uit haar thuisland vluchtte, leidt Haleh een succesvol leven. Wanneer er een vrouw opduikt die zij verantwoordelijk houdt voor Mitra's dood, wordt haar rustige leven plotseling verstoord. Maar de vrouw, die nu zelf ook moeder is en net aangekomen is in Nederland, lijkt Haleh niet te herkennen. Haleh groeit steeds dichter naar de vrouw toe en wordt verscheurd tussen twijfel en wraakgevoelens.

Bekijk de trailer
Lees meer

Grímur Hákonarson / IJsland/Denemarken/Duitsland / 2019 / 90 minuten

MjólkInga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Net als de boeren uit de buurt zijn ze al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die echter alles behalve de belangen van de boeren behartigt: via chantage en slinkse regels weten ze hun monopoliepositie te behouden. Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem en probeert ze het lot van haar gemeenschap weer in eigen handen te nemen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Xavier Dolan / Canada / 2014 / 139 minuten

mommyWanneer de vijftienjarige Steve na het stichten van een brand en het verwonden van een medestudent van zijn kostschool wordt gestuurd, ziet zijn alleenstaande moeder Diane zich gedwongen haar zoon terug in huis te nemen. Dat vergt een flinke dosis geduld en uithoudingsvermogen, aangezien de grofgebekte Steve lijdt aan ADHD en simpelweg zijn medicijnen weigert in te nemen. Een heftige periode voor de moeder die onverwachts warmte en hulp vindt bij buurvrouw Kyla.

Bekijk de trailer
Lees meer

Philippe Falardeau / Canada / 2011 / 94 minuten

monsieur lazharOp een ochtend treffen lagereschoolkinderen hun juf opgehangen aan in de klas. De Algerijnse immigrant Lazhar komt haar plaats innemen. Terwijl hij de kinderen helpt om te gaan met hun verlies, heeft hij zelf omgekeerd baat bij de onschuld die zij nog in zich dragen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Barry Jenkins / Verenigde Staten / 2016 / 110 minuten

moonlightIn deze film volgen we in meerdere periodes het leven van Chiron, die opgroeit in een slechte buurt in Miami. Hij wordt gepest op school en thuis is het leven hard voor hem. Zijn moeder is verslaafd en heeft maar weinig aandacht voor hem. Chiron worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

Bekijk de trailer
Lees meer

Jeff Nichols / Verenigde Staten / 2012 / 135 minuten

mudDe veertienjarige vrienden Ellis en Neckbone doen een wonderlijke vondst op een van hun geheime, avontuurlijke ontdekkingstochten op de Mississippi: een boot die hoog in een boom hangt op een onbewoond eiland. Ze komen er al snel achter dat de mysterieuze en charismatische Mud in ‘hun’ boot woont. Hij vertelt hen een fantastisch verhaal over hoe hij een man in Texas heeft vermoord en dat hij daarom wordt achtervolgd door wraakzuchtige premiejagers. Nu wacht hij tot de liefde van zijn leven, Juniper, naar de stad komt om samen met haar te vluchten. De jongens weten niet of ze Mud moeten geloven, maar besluiten toch om hem te helpen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Israel Horovitz / Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk / 2014 / 107 minuten

my old ladyDe mislukte schrijver Mathias Gold heeft geen nagels meer over om zijn kont te krabben. Met zijn laatste financiële reserves is hij afgereisd naar Parijs. In de Franse hoofdstad moet het wat gaan worden met zijn leven, want Golds vader had daar een luxe appartement. Met de paar miljoen euro die het optrekje moet opbrengen, zingt Gold het wel even uit. Zo soepeltjes als de gefaalde Amerikaanse auteur het in zijn hoofd had, loopt het echter niet. Gold krijgt namelijk te maken met een archaïsche Franse lijfrenteconstructie: hij kan zijn erfenis pas verzilveren als de huidige bewoonster, de Engelse lerares Mathilde Girard, het hoekje om is. Tot die tijd moet zij door de nieuwbakken eigenaar betaald worden voor woongenot in plaats van andersom.

Bekijk de trailer
Lees meer