banner-2023-2024-1.jpg

Nicolas Bedos / Frankrijk / 2019 / 115 minuten

La Belle ÉpoqueHet leven van zestiger Victor raakt ontregeld wanneer succesvol zakenman Antoine hem een unieke kans biedt. Via zijn entertainmentbedrijf kan Victor door een combinatie van slimme trucages en het naspelen van gebeurtenissen terug in de tijd gaan. Victor kiest er voor om de meest gedenkwaardige week van zijn leven opnieuw te beleven: de plek waar hij 40 jaar eerder zijn grote liefde ontmoette.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ferzan Özpetek / Italië / 2020 / 114 minuten

La Dea FortunaAlesandro en Arturo denken er na een relatie van vijftien jaar over om uit elkaar te gaan. Opeens staat hun vriendin Annamaria echter voor de deur. Ze vraagt aan de twee mannen of zij op haar kinderen willen passen, omdat ze voor een paar dagen naar het ziekenhuis moet. De aanwezigheid van de twee kinderen verandert hun leven op een onverwachte manier.

Bekijk de trailer
Lees meer

Alberto Rodríguez / Spanje / 2014 / 105 minuten

la isla minimaHet is 1980 in het diepe zuiden van Spanje. Een reeks brute moorden op een stel tienermeisjes in een afgelegen stad brengt twee verschillende karakters samen. Beide zijn ze rechercheur op de afdeling moordzaken en belast met het onderzoek. Juan en Pedro moeten hun verschillen opzij zetten om een moordenaar te vinden die al jarenlang een gemeenschap terroriseert.

Bekijk de trailer
Lees meer

Diego Quemada-Díez / Guatemala/Spanje/Mexico / 2013 / 102 minuten

la jaulo de oroIngetogen én avontuurlijke roadmovie over de gevaarlijke ‘tienertoer’ van Juan, Sara and Samuel. Nog maar 15 lentes oud reizen ze zonder papieren van Guatemala via Mexico naar het beloofde land, Amerika. Ondanks hun verschillen delen ze de wens zich te goed te doen aan de rijkdommen van de Stad der Engelen: Los Angeles.

Bekijk de trailer
Lees meer

Marco Amenta / Italië/Frankrijk / 2008 / 115 minuten

la siciliana rebelleRita Atria beleeft een onbezorgde jeugd in een klein Siciliaans dorpje als dochter van een lokale maffiabaas. Op haar zevende wordt haar vader vermoord.
Haar oudere broer wil wraak nemen, maar dat loopt niet zoals gepland en ook hij wordt geliquideerd. Rita is woedend, ze wil dat de daders van deze moorden boeten. Radeloos stapt ze met haar dagboeken naar antimaffiarechter Paolo Borsellino en doorbreekt ze de befaamde omerta, de zwijgplicht.
Uit vrees voor woedende reacties van haar dorp (inclusief haar eigen moeder) vlucht Rita weg uit Sicilië en duikt ze onder in Rome.

Bekijk de trailer
Lees meer

César Augusto Acevedo / Colombia/Frankrijk/Nederland/Chili/Brazilië / 2015 / 97 minuten

la tierra y la sombraAlfonso is een oude boer, die naar huis terugkeert om voor zijn doodzieke zoon te zorgen. Wanneer hij bij zijn oude woning aankomt, ontmoet hij opnieuw de vrouw die ooit zijn echtgenote was, samen met zijn schoondochter en kleinzoon. Het omringende landschap lijkt net een woestenij. Uitgestrekte suikerrietplantages omgeven het huis, en zorgen voor aanhoudende ongezonde aswolken. Zeventien jaar nadat hij zijn gezin verliet, probeert Alfonso zijn plaats terug te vinden en zijn familie te redden.

Bekijk de trailer
Lees meer

Abdellatif Kechiche / Frankrijk / 2013 / 179 minuten

la vie dadeleWanneer scholiere Adèle kunststudente Emma ontmoet, een jonge vrouw met blauw haar, wordt haar hele leven op z’n kop gezet. Emma geeft Adèle de kans om haar verlangens te ontdekken, om zich te laten gelden als vrouw en als volwassene. Een ontroerende film over het geluk en verdriet van een eerste grote liefde en alles wat daarbij hoort.

Bekijk de trailer
Lees meer

Martin Zandvliet / Denemarken/Duitsland / 2015 / 100 minuten

land of mineWanneer de Tweede Wereldoorlog teneinde loopt wordt een groep Duitse soldaten, eerder jongens dan mannen, gevangen genomen door het Deense leger. Ze worden gedwongen een uiterst gevaarlijke taak ten uitvoer te brengen: het ontmantelen en ruimen van duizenden in de Deense stranden ingegraven landmijnen, en dat met weinig tot geen training. De jongens ontdekken dat de oorlog voor hen nog lang niet ten einde is.

Bekijk de trailer
Lees meer

Marcelo Martinessi / Paraguay / 2018 / 98 minuten

las herederasChela en Chiquita, beiden afkomstig uit welgestelde families, zijn al dertig jaar een stel. Wanneer hun financiële situatie verslechtert, begint Chela met haar oude Daimler een taxiservice voor de rijkere, oude vrouwen uit de buurt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Alix Delaporte / Frankrijk / 2014 / 82 minuten

le dernier coup de marteauDe 13-jarige Victor woont met z’n moeder in een caravan op een strand in Zuid-Frankrijk. Hij heeft zijn vader nooit gekend en maakt zichzelf wijs dat hij hem ook niet nodig heeft. Maar dan hoort hij dat zijn vader, een bekend dirigent, in de buurt aan het repeteren is met zijn orkest voor een opvoering van de 6e symfonie van Mahler. Plotseling voelt Victor toch de drang om hem te leren kennen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Philippe Loiret / GB, Fra, Can / 138 minuten

Le Fils de JeanMathieu ontvangt na de dood van zijn moeder een bericht dat zijn vader, die hij nooit gekend heeft en in Canada woonde, is overleden en dat hij 2 broers heeft. Bij aankomst voor de begrafenis in Québec wordt hij door Pierre, een vriend van zijn vader opgevangen. In eerste instantie wil Pierre niets over de familie vertellen, maar na aandringen komt Mathieu achter de familie achtergrond. Het is een verhaal van alle tijden, maar door zijn complexiteit, de gelaagdheid van de vertelling en de finesses in de verfilming neigt deze tot een detective film.

Bekijk de trailer
Lees meer

Lorraine Lévy / Frankrijk / 2012 / 105 minuten

le fils de lautreNet wanneer Joseph aan zijn dienstplicht bij het Israëlische leger wil beginnen, ontdekt hij dat hij niet de zoon van zijn biologische ouders is, maar bij zijn geboorte verwisseld is met Yacine, kind van een Palestijnse familie uit de Westelijke Jordaanoever

Bekijk de trailer
Lees meer

Luc Dardenne / Frankrijk/België/Italië / 2011 / 87 minuten

le gamin au veloDe twaalfjarige Cyril wil niets liever dan zijn vader vinden die hem in een kindertehuis gedaan heeft.
Tijdens het zoeken ontmoet hij kapster Samantha die bereid is hem in het weekeind in huis te nemen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Aki Kaurismäki / Finland/Frankrijk/Duitsland / 2013 / 93 minuten

le havreOptimistisch sprookje over een oude egoïstische man die zijn leven betert door het helpen van een jonge Afrikaanse vluchteling.
Hartverwarmend en droogkomische taferelen in de Franse havenstad Le Havre.

Bekijk de trailer
Lees meer

Gebr. Dardenne / België / 2019 / 90 minuten

Le jeune AhmedAhmed geeft zijn juf geen hand meer. Dat doet een goede moslim nu eenmaal niet, een vrouw aanraken. Ahmed is in de ban van de Koran. Of liever: van een imam die ferme uitspraken doet over zuiverheid. Een sociaal geëngageerd verhaal dat je op een wonderlijke wijze raakt. Je gaat van Ahmed houden en hij drijft je tot wanhoop.

Bekijk de trailer
Lees meer

Asghar Farhadi / Frankrijk/Italië/Iran / 2013 / 130 minuten

le passeEen familiedrama waarin een man Ahmad na vier jaar terugkeert naar Parijs. Dit op verzoek van zijn Franse vrouw Marie om de formaliteiten van hun echtscheiding te regelen. Tijdens zijn terugkeer komt Ahmad er achter dat Marie en haar dochter Lucie een moeizame relatie hebben. Wanneer hij dit probeert te verhelpen, komt een geheim uit hun verleden boven water.

Bekijk de trailer
Lees meer

Andrew Haigh / UK / 2018 / 122 minuten

lean on pete De vijftienjarige Charley Thompson is op zoek naar vastigheid in zijn leven. Als zoon van een alleenstaande vader met tijdelijke baantjes kent hij weinig zekerheden. Dan vindt hij werk bij Del, een doorgewinterde paardentrainer die met races zijn geld verdient, en sluit hij vriendschap met het versleten renpaard Lean on Pete. Wanneer Del zijn paard naar de slacht wil sturen, gaat Charley er met Pete vandoor.

Bekijk de trailer
Lees meer

Debra Granik / Verenigde Staten / 2018 / 109 minuten

leave no traceWill en zijn 13-jarige dochter Tom leiden al jaren een zelfgekozen, onconventioneel leven in een regenwoud bij Portland. Hun leven verandert echter voorgoed wanneer ze door de autoriteiten worden ontdekt. Gebaseerd op de roman My abandonment (2009) van de Amerikaanse schrijver Peter Rock.

Bekijk de trailer
Lees meer

Samuel Maoz / Israël/Duitsland/Frankrijk/Libanon / 2009 / 90 minuten

lebanonRegisseur Samuel Maoz keert met het autobiografische Lebanon terug naar de Israëlische invasie van Libanon in 1982. Een zuiveringsactie loopt uit op een chaotische nachtmerrie. Gefilmd en beleefd vanuit een tank.

Bekijk de trailer
Lees meer

Philippe Le Guay / Frankrijk / 2010 / 104 minuten

les femmes du 6eme etageParijs, de vroege jaren 60; de vermogende Jean Louis Joubert is een brave maar saaie man. Tot hij en zijn vrouw, de mooie Spaanse Maria als werkster in dienst nemen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Guillaume Gallienne / Frankrijk/België / 2013 / 85 minuten

les garcons et guillaumeGuillaume is een jongetje die door zijn moeder en zijn familie gezien wordt als een meisje. Gedreven door zijn obsessieve bewondering voor zijn moeder is hij overtuigd dat hij haar dochter is en hij gedraagt zich daar ook naar. Naarmate Guillaume ouder wordt bevindt hij zich in een zoektocht naar zijn ware identiteit.

Bekijk de trailer
Lees meer

Bouli Lanners / België / 2011 / 84 minuten

les geantsDrie jongens in de Ardennen: hun zomer wordt een sprookjesachtig avontuur zonder ouders, zonder geld en op zeker moment ook zonder dak boven hun hoofd. Droogkomisch en poëtisch.

Bekijk de trailer
Lees meer

Joachim Lafosse / België 2022 / 117 minuten

les intranquillesHet gezinsleven van Leila en Damien wordt zwaar op de proef gesteld door het bipolaire karakter van de vader. Zijn rusteloosheid en onberekenbare gedrag laat het verhaal van deze film onder de huid kruipen. Het is de balans tussen een liefdevolle familie en de manische, verstorende energie van de vader, die deze film bijzonder maakt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Agnès Varda / Frankrijk / 2008 / 110 minuten

les plages dagnesDocumentaire: Op zoek naar sprokkelaars die leven van weggegooid of verweesd voedsel, stuit Agnès Varda op de meest opmerkelijke figuren.
Wijnbouwers krijgen na de druivenpluk bezoek van mensen die de niet geplukte restanten mee naar huis willen nemen. Een van die wijnbouwers blijkt er een dubbelleven als psychoanalyticus op na te houden.
Ook een chef-kok plukt er rijp fruit en verse kruiden. Hij huldigt het idee dat men met respect met voedsel om moet gaan. Desalniettemin zijn er genoeg aardappeltelers die enorme bergen piepers weggooien.

Bekijk de trailer
Lees meer

Thomas Stuber / Duitsland / 2018 / 125 minuten

liebe in den gangenNadat de verlegen bouwvakker Christian wordt ontslagen, neemt hij een baantje aan in een groothandel in Leipzig. Bruno van de drankafdeling neemt hem onder zijn hoede en wordt al snel een vaderfiguur voor hem. Als Christian Marion van de zoetwarenafdeling tegenkomt, valt hij direct voor haar mysterieuze uitstraling. In de pauzes bij de koffieautomaat leren ze elkaar beter kennen. Maar Marion is getrouwd en Christians gevoelens lijken niet te worden beantwoord, zeker als Marion op een dag niet meer komt opdagen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Roger Ross Williams / Verenigde Staten / 2016 / 92 minuten

life animatedDe autistische Owen lijkt jarenlang volledig in zijn eigen wereld te leven, totdat hij tot ieders verbazing uit zijn schulp kruipt en begint te praten. Via Disney-films als Aladdin en Bambi maakte hij de wereld voor zichzelf begrijpelijk. Zijn inspirerende levensverhaal wordt verteld met beelden uit het familiearchief en prachtige animaties, gebaseerd op zijn kindertekeningen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Garth Davis / Australië / 2016 / 118 minuten

lionGebaseerd op het waargebeurde verhaal, vertelt Lion het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley. Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar.
25 jaar later besluit hij, slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen op zoek te gaan naar zijn verloren familie.

Bekijk de trailer
Lees meer

Oliver Hermanus / Groot Britannië / 2022 / 102 minuten

LivingLonden, 1953. Bill Nighy schittert als de ware Britse ‘gentleman’ Mr. Williams, een rechtlijnige maar eenzame kantoorklerk. Hij rouwt al enige tijd om zijn overleden echtgenote, heeft geen contact meer met zijn zoon en laat het leven aan hem voorbijrazen. Wanneer hij te horen krijgt dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft, herontdekt hij zijn levenskracht en gaat op zoek naar een manier om de wereld iets mooier achter te laten. Dit ontwapenende drama is gebaseerd op de Japanse film ‘Ikiru’ van Akira Kurosawa en nu opnieuw bewerkt door schrijver Kazuo Ishiguro (bekend van bestsellers als ‘Never Let Me Go’ en ‘The Remains of the Day’).

Bekijk de trailer
Lees meer

Steven Knight / Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten / 2013 / 85 minuten

lockeIvan Locke heeft hard gewerkt om een goed leven voor zichzelf te hebben. Vanavond zal dat leven echter totaal uiteenvallen. Aan de vooravond van de grootste uitda-
ging uit zijn carrière, krijgt hij een telefoontje dat een reeks gebeurtenissen in beweging zet die zijn familie, werk en ziel zal ontrafelen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Rachid Bouchareb / Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Algerije / 2009 / 87 minuten

london riverHet verhaal begint op 7 juli 2005, de dag dat in Londen zesenvijftig mensen omkomen door blinde terreur.
Nadat ze het nieuws over de bomaanslag heeft vernomen, belt Elisabeth ongerust haar dochter, maar het enige dat ze te horen krijgt is de stem van het antwoordapparaat. Zwalkend tussen hoop en vertwijfeling neemt Elisabeth vanuit het Britse kanaaleiland Guernsey de ferry naar Londen, in haar ogen een benauwende metropool.
Tijdens haar speurtocht kruist Elisabeth het pad van Ousmane, een Afrikaanse man die op zoek is naar zijn zoon Ali.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ken Loach / Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Italië/België/Spanje / 2009 / 116 minuten

looking for ericPostbode Eric klaagt zijn leed tegen een poster van naamgenoot Cantona, die prompt aan hem verschijnt. De voormalige voetballer heeft nog wel wat advies voor Eric.

Bekijk de trailer
Lees meer

Cate Shortland / Australië/Duitsland/Verenigd Koninkrijk / 2012 / 109 minuten

loreAls haar ouders, beiden Nazi’s, worden opgepakt, moet Lore met haar vier jonge zusjes en broertjes te voet door het naoorlogse Duitsland van 1945 naar hun oma. Te midden van de chaos ontmoet ze de mysterieuze vluchteling Thomas, die haar kwetsbare gevoel van realiteit volledig in de war brengt met haat en verlangen. Om te overleven moet ze iemand vertrouwen, van wie ze geleerd heeft die te moeten haten en moet zij de confrontatie aangaan met de duistere waarheid.

Bekijk de trailer
Lees meer

Gustavo Garcia Salmerón / Spanje / 2017 / 70 minuten

lots of kids a monkey and a castleDe extraverte en kwieke Julia, een Spaanse matriarch van 80, zag al haar kinderdromen in vervulling gaan: ze kreeg veel kinderen, een aap en een kasteel. Tot de economische crisis toesloeg en ze het kasteel weer van de hand moest doen. Geluk bij ongeluk is dat Julia's volwassen kinderen terugkeren naar het kasteel om te helpen de talloze spullen van hun aan verzamelwoede lijdende moeder te verhuizen. Filmmaker Gustavo Salmerón is een van hen en hij volgt haar. Julia heeft een groot gevoel voor drama en humor. Over leven, dood en verandering, geluk en tegenslag, en het belang van materiële en immateriële zaken. 

Bekijk de trailer
Lees meer

Andrei Zvyagintsev / Rusland/Frankrijk/België/Duitsland / 2017 / 127 minuten

lovelessRegisseur Zvyagintsev maakte enkele jaren geleden Leviathan, een aanklacht tegen de Russische bureaucratie. In Loveless staan twee ouders centraal, die zo op zichzelf zijn gericht, dat ze hun kind vergeten. De film gaat over de verdwijning van Aloysa gezien vanuit het perspectief van zijn ouders, die leven in een vechtrelatie waarin er voor het kind geen plaats was.

Bekijk de trailer
Lees meer

Pawo Choyning Dorji / Bhutan 2022 / 110 minuten

lunanaHet is niet voor iedereen een feest als een jonge leraar uit de hoofdstad van Bhutan, Thimphu, wordt gestuurd naar Lunana een bergdorp in de Himalaya. Zijn westerse leefstijl contrasteert met zijn nieuwe leefomgeving zonder schoolboeken en elektriciteit.

Het contrast wordt groter als dit gemis wordt gecompenseerd door de generositeit en hartelijkheid van de bewoners en het enthousiasme van de kinderen. De spontaniteit van deze bewoners en het plezier in hun rol als figurant werkt aanstekelijk.

Bekijk de trailer
Lees meer