banner-2023-2024-1.jpg

Tobias Lindholm / Denemarken / 2012 / 99 minuten

kapringenThriller over het vrachtschip MV Rozen dat koerst richting de haven als het wordt gekaapt door Somalische piraten. Onder de bemanning bevinden zich de scheepskok Mikkel en de ingenieur Jan. Ze worden gevangen gezet en betrokken in een cynisch spel op leven en dood. De miljoeneneis aan losgeld is de start van dramatische en psychologische onderhandelingen tussen de directeur van de rederij en de Somalische piraten. De hoop op een goede afloop wordt danig op de proef gesteld.

Bekijk de trailer
Lees meer

Marius Holst / Noorwegen/Frankrijk/Zweden/Polen / 2010 / 116 minuten

king of devils islandDeze film is een op historische feiten gebaseerd drama over een brute jongensgevangenis begin vorige eeuw op het Noorse eiland Bastøy in het Oslo-fjord.
Ze zijn tussen de 11 en 18 jaar, de jongens die terechtkomen in dit heropvoedingsinstituut. Soms crimineel, soms alleen maar straatarm en afgeschreven. De leiding van het instituut probeert hen met grimmige discipline en sadistische straffen in het gareel te brengen. Het doel is hen op te voeden tot aangepaste burgers die hun plaats kennen: onderaan de maatschappelijke ladder.
Wanneer de 17-jarige Erling in het instituut arriveert, maakt hij meteen indruk door zijn halsstarrige houding. Al snel zien de andere jongens hem als leider. Bij de directeur haalt hij het bloed onder de nagels vandaan. Erlings enige doel is van het eiland te ontsnappen, maar de omstandigheden maken hem tot leider van een gewelddadige opstand.
De vierde speelfilm van de Noorse cineast Marius Holst dateert uit 2011, speelt zich af in 1915 en is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met fraai camerawerk in blauw-, grijs- en bruintinten en een indrukwekkende cast vol jonge acteurs vertelt King of Devil’s Island een beheerst, tijdloos verhaal over moed en kracht.

Bekijk de trailer
Lees meer

Myriam Verreault / Canada / 2019 / 117 min

kuessipanHet verhaal van twee meisjes van de Innu-stam. Ze groeien op in hun thuisland in oost Quebec als beste vriendinnen. Terwijl Mikuan een liefhebbende familie heeft en bestemd is voor een veelbelovend leven buiten haar geboortestad, pakt Shaniss haar leven op na een moeilijke jeugd. Als kinderen beloofden ze elkaar dat ze bij elkaar zouden blijven, wat er ook gebeurt. Naarmate ze ouder worden spelen hun ras en klasse echter een rol. Een inkijk in de levenssituatie en moraal van de Inuit gemeenschap.

Bekijk de trailer
Lees meer