banner-2023-2024-1.jpg

Raoul Peck / Verenigde Staten/Frankrijk / 2016 / 93 minuten

i am not your negroHet verhaal van Amerika. Regisseur Peck is zwart. Net als het onderwerp van zijn documentaire, schrijver James Baldwin, bevlogen burgerrechtenactivist. Baldwin overleed in 1987. Zijn scherpe en confronterende stellingen die hij tijdens zijn leven innam over de rol van de zwarte én witte mens in Amerika zijn nog steeds actueel. Het vanuit de auto gefilmde Amerika van de jaren zestig en zeventig versmelt met dat van de 21ste eeuw; archiefmateriaal van segregatie, rassenrellen, demonstraties en politiegeweld loopt over in hedendaagse nieuwsbeelden. Beelden waarbij Baldwins tekst, streng hartstochtelijk voorgedragen door Samuel L. Jackson, klinkt alsof hij in het hier en nu is geschreven.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ken Loach / Verenigd Koninkrijk/Frankrijk / 2016 / 100 minuten

i daniel blakeDe 59-jarige Daniel Blake heeft bijna zijn hele leven als meubelmaker gewerkt in het noordoosten van Engeland. Na een ziekte heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de overheid. Hij kruist het pad van de alleenstaande moeder Katie en haar twee jonge kinderen. Daniel en Katie bevinden zich in niemandsland, gevangen in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië.

Bekijk de trailer
Lees meer

Maria Schrader / Duitsland / 2022 / 102 minuten

ich bin dein menschAlma werkt bij het vooraanstaande Pergamonmuseum in Berlijn. Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget, wordt ze overgehaald om deel te nemen aan een bijzondere studie. Ze moet drie weken lang samenwonen met een levensechte robot, die volledig op haar persoonlijke behoeftes en karakter is afgestemd. En zo ontmoet Alma Tom, het mechanische equivalent van haar perfecte levenspartner, die tot het absolute uiterste zal gaan om haar gelukkig te maken.

Bekijk de trailer
Lees meer

Anthony Chen / Singapore / 2013 / 99 minuten

ilo iloZoals zoveel jonge Filipijnse vrouwen, is Teresa op zoek naar een beter leven als au-pair in de stad. Het is 1997 en de financiële crisis begint zich ook in Azië aan te kondigen. De aanwezigheid van Teresa verslechtert aanvankelijk de al gespannen verhoudingen in het gezin. Jia Le, de jonge en problematische zoon, brengt Teresa eerst in de problemen. Toch krijgt de jongen een steeds sterkere band met haar en wordt zij al snel onmisbaar in het gezin. Moeder volgt deze ontwikkeling met argus-ogen en groeiende jaloezie.

Bekijk de trailer
Lees meer

Susanne Bier / Denemarken / 2010 / 119 minuten

in a better worldIn A Better World gaat over wraak en vergeving, en werd bekroond met de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film.
Twee gezinnen waarvan de twee tienerzonen op het punt staan te ontsporen. Elias wordt op school gepest. Van zijn vader, een arts die regelmatig naar een vluchtelingenkamp in Afrika gaat en daar geconfronteerd wordt met de slachtoffers van een gestoorde bendeleider, krijgt hij het advies vooral rustig te blijven.

Bekijk de trailer
Lees meer

Denis Villeneuve / Canada/Frankrijk / 2010 / 130 minuten

incendiesBeklemmende thriller en noodlotsdrama ineen.
Tweeling Jeanne en Simon gaan op zoek naar hun roots in een door oorlog verscheurd Midden-Oosten en doen daar een gruwelijke ontdekking.

Bekijk de trailer
Lees meer

Philippe van Leeuw / België / 2017 / 85 minuten

insyriatedOnvergetelijke en meeslepende thriller die zich volledig afspeelt in een appartement in een belegerde Syrische stad waar drie families proberen te overleven te midden van de constante dreiging van bombardementen, schietpartijen, maar bovenal van sluipschutters en plunderaars. Onzekerheden, voortdurend gevaar, angst en onderlinge spanningen overheersen in deze woning.

Bekijk de trailer
Lees meer

Andrea Segre / Italië/Frankrijk / 2011 / 98 minuten

io sono liDe Chinese immigrante Shun Li werkt in een naaiatelier net buiten Rome. Ze werkt keihard, vooral om het mogelijk te maken haar zoontje, die nog in China woont, over te laten komen. Op een dag wordt ze overgeplaatst naar Chioggia, een eilandje in de buurt van Venetië, waar ze in een bar komt te werken. Tussen haar en vaste klant Bepi, ook wel ‘de Poëet’ genaamd, ontstaat een warme vriendschap. Met deze, uit het vroegere Joegoslavië afkomstige visser, deelt ze de liefde voor poëzie. De gemeenschap reageert echter zeer afwijzend op deze vriendschap.

Bekijk de trailer
Lees meer

Jayro Bustamante / Guatemala/Frankrijk / 2015 / 93 minuten

ixcanulMaría is een 17-jarig Maya-meisje dat met haar ouders op een koffieplantage aan de voet van een actieve vulkaan in Guatemala woont. Als aanstaande bruid zou zij in de zevende hemel moeten zijn, maar het zijn vooral haar ouders die de verloving een groot feest vinden. Hun dochter heeft weinig in te brengen tegen het huwelijk. Zelf heeft ze heel andere dromen, maar op het Guatemalaanse platteland komt daar weinig van terecht.

Bekijk de trailer
Lees meer