banner-2023-2024-2.jpg

Margarethe von Trotta / Duitsland/Luxemburg/Frankrijk / 2012 / 113 minuten

hannah arendtDe Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt moet haar vaderland verlaten. Ze vlucht voor de nazi’s naar Amerika, waar ze onder andere werkt als journalist en docent. In 1951 krijgt zij het Amerikaanse staatsburgerschap.Tien jaar later neemt ze een baan aan bij de krant ‘The New Yorker’ en reist als waarnemer naar het proces van de SS’er Adolf Eichmann in Israël. De resultaten van haar bevindingen vat zij samen in een boek ‘De banaliteit van het kwaad’. Daarmee maakt zij een controverse los die niet alleen onder theoretici grote aandacht krijgt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Gudmundur Arnar Gudmundsson / IJsland / 2016 / 129 minuten

heartstoneThor en Kristján zijn vriendjes, naast het uithalen van veel kattenkwaad en het doorgronden van de omgang met meisjes, dragen zij hun eigen familie-ellende met zich mee. Thor groeit op zonder vader en zit thuis tussen de vrouwen. Kristján heeft te kampen met een veel te dominante vader die al eens een dorpsgenoot in elkaar heeft geslagen omdat hij homo is. Zijn ouders staan op het punt van scheiden.
Thor, als enige man thuis is vaak het mikpunt van zijn oudere zussen. De jongens gaan voorzichtig iets voor elkaar voelen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Simon Staho / Zweden/Denemarken / 2008 / 95 minuten

heavens heartZweden bevestigt de reputatie als land van de praatfilm nog maar eens een keer met Heaven’s Heart, waarin twee bevriende stellen van rond de vijftig zichzelf tijdens een gemeenschappelijk etentje ongewild de afgrond in converseren.
Wanneer het onderwerp ‘overspel’ valt, blijken de ogenschijnlijk perfecte huwelijken van de koppels al snel te wankelen. Hun gesprek over ontrouw zet twee van de dolende babyboomers aan tot daadwerkelijk vreemdgaan. Natuurlijk zit er dan wederom maar één ding op: praten!

Bekijk de trailer
Lees meer

Spike Jonze / Verenigde Staten / 2013 / 126 minuten

herTheodore Twombly raakt geïntrigeerd door een nieuw geavanceerd computersysteem dat een geheel eigen identiteit vormt op basis van de voorkeuren van de gebruiker. Wanneer hij het systeem activeert ontmoet hij Samantha, een vrouwelijke stem met een verrassend menselijk gevoel voor humor en empathie. Hun vriendschap verdiept zich steeds meer door alle input en ervaringen die Theodore en Samantha met elkaar delen en lijkt zelfs tot een gevoel van liefde voor elkaar te evolueren.

Bekijk de trailer
Lees meer

Maria Speth /  Duitsland  / 2021 / 217 minuten

Herr Bachmann und seine KlasseOp een tikje onorthodoxe manier probeert onderwijzer Bachmann zijn leerlingen thuis te laten voelen in de Duitse industriestad. Binnen zijn multiculturele klas biedt hij het inspirerende bewijs op een toekomst, ondanks hun grote verscheidenheid aan culturele achtergrond. Het is vooral de individuele aandacht van de leraar, die de betrokkenheid van zijn leerlingen versterkt. Hij is net zo eerlijk over zijn eigen leven, als hij van hen verwacht. Dit is een ruim 3 uur durende pakkende documentaire, die    je niet meer loslaat. Het type leraar dat wij altijd zelf graag wilden hebben!

Bekijk de trailer
Lees meer

Bryn Evans / Nieuw-Zeeland / 2014 / 93 minuten

hip hop erationEen groep van dertig bejaarden en hoogbejaarden – de oudste is 96 – bereidt zich op een klein eilandje voor de kust van Nieuw-Zeeland voor op de wereldkampioenschappen hiphopdansen in Las Vegas.
Dit onder de bezielende leiding van manager Billie Jordan die al  overtuigd is dat de reis naar Vegas doorgaat: “Jullie gaan allemaal mee, al is het in een urn.” Geen rolstoel of kunstheup, geen dementerende echtgenoot en geen dokter die de reis verbiedt kan ze tegenhouden. Allen zijn vastbesloten: “Ik heb altijd al dansend willen sterven.”

Bekijk de trailer
Lees meer