banner-2023-2024-1.jpg

Rama Burshtein / Israël / 2012 / 90 minuten

fill the voidShira is de jongste dochter in een streng orthodox joods gezin. Ze kijkt enorm uit naar haar bruiloft. Op het moment dat haar droom bijna wordt verwezenlijkt, slaat het noodlot toe. Haar oudere zus Esther sterft tijdens de geboorte van haar zoon en Shira’s huwelijk wordt uitgesteld. Esthers weduwnaar Yochay wordt voorgesteld te hertrouwen in het buitenland. Shira’s moeder wil – na de dood van haar dochter – niet ook haar schoonzoon én kleinkind verliezen en doet een schokkend voorstel: Shira wordt gedwongen te kiezen tussen gehoorzaamheid aan haar familie en haar eigen gevoelens.

Bekijk de trailer
Lees meer

Andrea Arnold / Verenigd Koninkrijk/Nederland / 2009 / 123 minuten

fish tankDe 15-jarige puber Mia brengt zichzelf regelmatig in de problemen. Ze is van school geschopt en verstoten door haar vriendinnen.
Samen met haar 11-jarige zusje en moeder woont ze in een kleine flat in een buitenwijk van Essex. Op een zomerse dag brengt haar moeder een mysterieuze en aantrekkelijke minnaar mee naar huis. Deze man lijkt liefde en verandering in hun leven te brengen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Poher Rasmussen / Denemarken / 2021 / 94 minuten

FleeEen animatiedocumentaire. Deze filmcategorie bestaat niet bij de European Film Awards. Daarmee heeft deze film zowel de prijs voor de Beste Documentaire als ook die van Beste Animatie ontvangen. Dus een film zonder filmbeelden! Dankzij de animatie, abstracte tekeningen, komt het verhaal van de onbekende anonieme persoon, de vluchteling, als een documentaire op ons af. De kijker behoudt afstand. Maar de animatie abstraheert de documentaire tot een algemener niveau: is dit een geloofwaardig vluchtelingenverhaal?  Ja, dat is het. Waarbij eenzaamheid en liefde, ontbering en overwinning, ook in getekende vorm hard aankomen.

Bekijk de trailer
Lees meer

François Ozon / Frankrijk/Duitsland / 2016 / 113 minuten

frantzDe Eerste Wereldoorlog is afgelopen. In een klein Duits stadje bezoekt Anna elke dag het graf van haar verloofde, die sneuvelde aan het front in Frankrijk. Op een dag merkt ze een Fransman op, Adrien, die net als zij, bloemen op het graf legt. Zijn aanwezigheid zo kort na de Duitse nederlaag, verhit de gemoederen in de stad.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ryan Coogler / Verenigde Staten / 2013 / 84 minuten

fruitvale stationOscar Grant was een 22-jarige inwoner van de Bay Area die hield van zijn vrienden, royaal was naar vreemden en moeite had om de waarheid te delen met de moeder van zijn prachtige dochter. Hij was bang en moedig, charmant en rauw en net zo menselijk als de gemeenschap waarvan hij deel uitmaakte. De gemeenschap gaf hem aandacht, riep zijn naam, en filmde hem met hun mobiele telefoons op het moment dat de spoorwegpolitie, die sterk en intimiderend was, hem in koele bloede neerschoot bij de Fruitvale metrohalte op nieuwjaarsdag 2009.

Bekijk de trailer
Lees meer