Dancer (documentaire)
Steven Cantor / Verenigd Koninkrijk/Rusland/Oekraïne/Verenigde Staten / 2016 / 85 minuten
Elegant en gezegend met een enorme lichaamskracht bestormt de Oekraïense Sergei Polunin op jonge leeftijd de professionele balletwereld. Hij maakt grote indruk en wordt op zijn 19e de jongste solist ooit van The Royal Ballet in Londen. Sergei Polunin is een adembenemend balletdanser, die twijfelt over zijn bestaan en zijn toewijding aan de dans, terwijl hij net op het moment staat door te breken. Nog geen twee succesvolle jaren later neemt hij ontslag. Zijn roem maakt hem doodongelukkig en zelfdestructief: hij gebruikt drugs, komt geregeld niet opdagen bij interviews, hij lijdt aan depressies.
Dans la maison
François Ozon / Frankrijk / 2012 / 105 minuten
Een film over obsessie en verlangen. Germain is leraar Frans. Hij raakt ontmoedigd door het ingeleverde huiswerk van zijn leerlingen tot hij het korte verhaal “ in het huis” leest waarin een 16-jarige jongen binnendringt in het huis van een klasgenoot.
Das Lehrerzimmer
Ilker Catak / Duitsland / 2023 / 98 minuten
Het idealisme van een lerares keert zich tegen haar wanneer ze zelf op zoek gaat naar de verantwoordelijke voor een reeks diefstallen op school.
Over eenzaamheid, on-collegialiteit, de macht van leerlingen en nog veel meer.
De directie neemt ingrijpende maatregelen om de dader te vinden. Lerares Carla Novak werkt sinds kort als docent op de school en zet vraagtekens bij deze aanpak. Als ze zelf ontdekt wie de vermeende dader is, zet ze iets in gang wat ook grote gevolgen heeft voor zichzelf. Hoe ver ga je voor de waarheid?
Das schweigende Klassenzimmer
Lars Kraume / Duitsland / 2018 / 113 minuten
Waargebeurd verhaal over een Oost-Duitse examenklas die in 1956 de eerste 5 minuten van de geschiedenisles zwijgt vanwege het neerslaan van de Hongaarse revolutie door de Sovjettroepen. Dit wordt opgevat als een contrarevolutionaire actie. Gebaseerd op het gelijknamige boek (2006) van de Duitse schrijver Dietrich Garstka.
De laatste dagen van Emma Blank
Alex van Warmerdam / Nederland / 2009 / 89 minuten
Emma Blank (gesteven jurken, parelkettingen) is een potentaat die haar familie een slag in de rondte koeieneert. Haar familieleden laten zich de stelselmatige vernederingen, pesterijen, manipulaties en emotionele chantage welgevallen. Omdat ze weten dat de onuitstaanbare dwingeland voor de winter dood zal zijn, dat heeft ze zelf gezegd.
Regisseur Van Warmerdam bewerkte z’n eigen toneelstuk tot een film, speelde mee, componeerde de muziek, deed de art-direction en schilderde de filmposter.
De Patrick
Tim Mielants / België / 2019 / 97 minuten
Op de naturistencamping van zijn vader is Patrick de klusjesman. Hij voert getrouw de taken uit die de campinggasten van hem verlangen. De tijd die overblijft spendeert hij aan zijn hobby, het ontwerpen en maken van meubels. Wanneer Patrick op een dag zijnfavoriete hamer mist, begint hij aan een zoektocht die hem tot in de verste uithoeken van de camping brengt. Als Patricks vader plots sterft, wordt Patricks tocht zowaar een existentiële queeste.
De Son Vivant
Emmanuelle Bercot / Frankrijk / 2021 / 123 minuten
Benjamin is een mislukte acteur die zijn dagen slijt als dramadocent. Als bij hem een ernstige vorm van kanker wordt vastgesteld, onderkent hij de ernst van zijn ziekte. Dit tot grote frustratie van zijn moeder. Uiteindelijk komt hij terecht in de onorthodoxe kliniek van dokter Edde. Moeder en zoon worden binnen het bijzondere leefklimaat van deze kliniek begeleid tot het onvermijdelijke. Over de periode van een jaar wordt de focus van genezing verlegd naar het accepteren van de naderende dood. In de hoofdrol van dokter Edde speelt de arts van het ziekenhuis in New York, dat model staat voor de kankerkliniek uit deze film.
De Terugreis
Marijn de Wit / Nederland / 2024 / 98 minuten
Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.
Dearest Fiona - DOCU
Fiona Tan / Nederland / 2023 / 102 minuten
De film bestaat uit zwijgende filmpjes uit de periode 1899-1934. Het gaat om zwart-wit, maar soms ook getint of prachtig ingekleurd filmmateriaal, afkomstig uit het Eye Filminstituut dat de opdracht verstrekte om een film met archiefbeelden te maken. Oud-Hollandse documentaire-beelden van vissers, boeren, vuilophalers en glasblazers. Mannen met petten en pijpen, met vereende krachten aan het werk op een schip of kade. Ook zien we veel lachende kinderen in klederdracht, soms ook werkende kinderen en rokende kinderen. Blijkbaar moesten kinderen begin vorige eeuw vooral kleine volwassenen zijn. Opmerkelijk is de geluidsband. Daarop is een kalme stem te horen die brieven voorleest die Tans vader vanuit Australië, waar hij werkte op een ministerie, aan zijn dochter in Nederland schreef. Fiona Tan werd geboren in Indonesië, groeide op in Australië en vestigde zich in 1988 voor een studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam.
Dede
Mariam Khatchvani / Georgië/Qatar / 2017 / 87 minuten
Het is 1992, de jonge Dede woont in een afgelegen bergdorp waar het leven wordt bepaald door eeuwenlange tradities. Haar grootvader heeft haar beloofd aan David, die terugkomt van het front. Met hem komt ook zijn knappe kameraad Dani mee en Dede wordt verliefd op Dani. Maar zij wordt uitgehuwelijkt en komt daartegen in opstand. Is het mogelijk de tradities te doorbreken?
Deze film is ENGELS ondertiteld.
Delta
Kornél Mundruczó / Hongarije/Duitsland / 2008 / 96 minuten
De Donaudelta speelt de hoofdrol in het drama van een broer en een zus die elkaar voor het eerst in het gebied ontmoeten, en stilzwijgend besluiten om samen te gaan wonen, als man en vrouw.
Detachment
Tony Kaye / Verenigde Staten / 2011 / 97 minuten
De film volgt drie weken het dagelijks leven van personeel en leerlingen van een school door de ogen van interim leraar Henry Bartes. Mensen op zoek naar schoonheid in een schijnbaar gemene en liefdeloze wereld.
Deux
FIlippo Meneghetti / Fr, Lux, Bel / 2019 / 95 minuten
Nina en Madeleine zijn twee gepensioneerde vrouwen die al decennia lang verliefd op elkaar zijn. Voor de buitenwereld, inclusief de familie van Madeleine, zijn ze simpelweg buren op de bovenste verdieping van hun appartementencomplex. Ze bewegen zich vrijelijk tussen beide appartementen en delen hun dagelijkse leven. Op een dag komt hun relatie echter op zijn kop te staan, als door een onverwachte gebeurtenis de dochter van Madeleine langzaamaan de waarheid ontdekt.
Die Fremde
Feo Aladag / Duitsland / 2010 / 119 minuten
De jonge Umay, Turks-Duitse, ontvlucht met haar zoon een ongelukkig huwelijk in Istanbul en keert terug naar Berlijn, waar ze hoopt op steun van haar ouders. Maar, ze heeft de eer van haar familie geschonden…
Die Göttliche Ordnung
Petra Volpe / Zwitserland / 2017 / 96 minuten
Thema is het vrouwenkiesrecht in Zwitserland, dat pas in 1971 via een landelijk referendum werd ingevoerd. De film gaat in de tijd terug en schetst het leven en de verhoudingen van de bewoners van een dorp op het platteland. Nora is moeder en huisvrouw; haar man werkt en brengt het geld binnen. Hij bepaalt alles. Nora komt in opstand en start een campagne voor vrouwenkiesrecht. Tegenstanders in deze dorpsgemeenschap huldigen de opvatting dat vrouwenkiesrecht tegen de goddelijke orde indruist. Hoe loop het af?
Die Wand
Julian Pölsler / Oostenrijk/Duitsland / 2012 / 108 minuten
Een vrouw staat op het punt een weekend door te brengen in de jachthut van haar nicht, gelegen in een bergdal. Als de nicht en haar echtgenoot na een avondje niet blijken te zijn thuisgekomen, gaat ze op onderzoek uit. Dan blijkt zich iets onverklaarbaars te hebben voorgedaan: het dal is door een glazen wand afgescheiden van de rest van de wereld. In gezelschap van een hond, een koe en een kat gaat ze hard aan het werk om te overleven. Ze schrijft op hoe ze op die plek strandde en tot nu toe wist te overleven. Dag na dag werkt ze af, tot de stapel kalenders en kantoorpapier op is en er niets meer te schrijven valt.
Diplomatie
Volker Schlöndorff / Frankrijk/Duitsland / 2014 / 88 minuten
De nacht van 24 op 25 augustus 1944. Het lot van Parijs ligt in de handen van generaal Von Choltitz, gouverneur van Parijs, die zich, op bevel van Hitler, voorbereidt om de hoofdstad op te blazen. De generaal heeft nog nooit een bevel genegeerd. En dat baart de Zweedse consul Nordling zorgen wanneer hij de geheime trap neemt die naar de vertrekken van de generaal in Hotel Meurice leidt. De bruggen over de Seine en de belangrijkste monumenten van Parijs – het Louvre, de Notre-Dame, de Eiffeltoren – zijn ondermijnd en klaar om te exploderen. Enkel gewapend met de kracht van de diplomatie zal de consul de generaal proberen te overtuigen om het bevel niet op te volgen.
Don’t Call me Son
Anna Muylaert / Brazilië / 2016 / 82 minuten
Pierre is 17 jaar oud en zit midden in de puberteit. Hij speelt in een band, heeft seks met zowel meisjes als jongens tijdens feestjes en verkleedt zich stiekem als vrouw. Hij woont nog thuis bij zijn alleenstaande werkende moeder en zijn jongere zus. Maar op een dag worden hij en zijn moeder verzocht een DNA-test te doen. En dan komt de waarheid aan het licht: Pierre blijkt Pierre niet te zijn. In één klap wordt zijn leven omver gegooid en moet hij zien uit te vinden wie hij eigenlijk is. Don’t Call Me Son is een hartverwarmende film over afkomst, gender en de betekenis van ‘huis’.
Doubt
John Patrick Shanley / Verenigde Staten / 2008 / 104 minuten
Doubt stelt de kijker voor een fors dilemma. Moeten we ons inleven in een priester die zich misschien schuldig maakte aan ontucht met een altaarjongen, of voelen we mee met de rigide non die hem achtervolgt met de vergevingsgezindheid van de Spaanse inquisitie?
De geschiedenis speelt in de roerige jaren zestig.
Drii Winter
Michael Koch / Zwitserland 2022 / 136 minuten
In een Zwitsers bergdorp in het kanton Uri springt de vonk over tussen de alleenstaande moeder Anna en de boerenknecht Marco die uit het laagland komt. Na hun huwelijk en een acceptatieperiode waarin Marco allengs geaccepteerd wordt, slaat het noodlot toe. Marco krijgt een motorongeluk en gaat zich meer en meer onvoorspelbaar gedragen. Een film met weinig opsmuk en recht door zee: je kunt de koeien ruiken. Een zangkoor, volgens Griekse drama’s, geeft het commentaar (helaas niet vertaald en in dialect) De opnamen van de bergwereld zijn betoverend.
Druk
Thomas Vinterberg / Denemarken/Zweden/Nederland / 2020 / 117 minuten
Martin en zijn drie middelbare school collega’s beginnen aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven. In navolging van een theorie die veronderstelt dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt. De eerste resultaten zijn positief, de uitgebluste leraren komen weer tot leven en zelfs de resultaten van hun klassen verbeteren.