banner-2023-2024-2.jpg

Steven Cantor / Verenigd Koninkrijk/Rusland/Oekraïne/Verenigde Staten / 2016 / 85 minuten

dancerElegant en gezegend met een enorme lichaamskracht bestormt de Oekraïense Sergei Polunin op jonge leeftijd de professionele balletwereld. Hij maakt grote indruk en wordt op zijn 19e de jongste solist ooit van The Royal Ballet in Londen. Sergei Polunin is een adembenemend balletdanser, die twijfelt over zijn bestaan en zijn toewijding aan de dans, terwijl hij net op het moment staat door te breken. Nog geen twee succesvolle jaren later neemt hij ontslag. Zijn roem maakt hem doodongelukkig en zelfdestructief: hij gebruikt drugs, komt geregeld niet opdagen bij interviews, hij lijdt aan depressies.

Bekijk de trailer
Lees meer

François Ozon / Frankrijk / 2012 / 105 minuten

dans la maisonEen film over obsessie en verlangen. Germain is leraar Frans. Hij raakt ontmoedigd door het ingeleverde huiswerk van zijn leerlingen tot hij het korte verhaal “ in het huis” leest waarin een 16-jarige jongen binnendringt in het huis van een klasgenoot.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ilker Catak / Duitsland / 2023 / 98 minuten

das lehrerzimmerHet idealisme van een lerares keert zich tegen haar wanneer ze zelf op zoek gaat naar de verantwoordelijke voor een reeks diefstallen op school.
Over eenzaamheid, on-collegialiteit, de macht van leerlingen en nog veel meer.
De directie neemt ingrijpende maatregelen om de dader te vinden. Lerares Carla Novak werkt sinds kort als docent op de school en zet vraagtekens bij deze aanpak. Als ze zelf ontdekt wie de vermeende dader is, zet ze iets in gang wat ook grote gevolgen heeft voor zichzelf. Hoe ver ga je voor de waarheid?

Bekijk de trailer
Lees meer

Lars Kraume / Duitsland / 2018 / 113 minuten

das schweigende klassenzimmerWaargebeurd verhaal over een Oost-Duitse examenklas die in 1956 de eerste 5 minuten van de geschiedenisles zwijgt vanwege het neerslaan van de Hongaarse revolutie door de Sovjettroepen. Dit wordt opgevat als een contrarevolutionaire actie. Gebaseerd op het gelijknamige boek (2006) van de Duitse schrijver Dietrich Garstka.

Bekijk de trailer
Lees meer

Alex van Warmerdam / Nederland / 2009 / 89 minuten

de laatste dagen van emma blankEmma Blank (gesteven jurken, parelkettingen) is een potentaat die haar familie een slag in de rondte koeieneert. Haar familieleden laten zich de stelselmatige vernederingen, pesterijen, manipulaties en emotionele chantage welgevallen. Omdat ze weten dat de onuitstaanbare dwingeland voor de winter dood zal zijn, dat heeft ze zelf gezegd.
Regisseur Van Warmerdam bewerkte z’n eigen toneelstuk tot een film, speelde mee, componeerde de muziek, deed de art-direction en schilderde de filmposter.

Bekijk de trailer
Lees meer

Tim Mielants / België / 2019 / 97 minuten

de patrickOp de naturistencamping van zijn vader is Patrick de klusjesman. Hij voert getrouw de taken uit die de campinggasten van hem verlangen. De tijd die overblijft spendeert hij aan zijn hobby, het ontwerpen en maken van meubels. Wanneer Patrick op een dag zijnfavoriete hamer mist, begint hij aan een zoektocht die hem tot in de verste uithoeken van de camping brengt. Als Patricks vader plots sterft, wordt Patricks tocht zowaar een existentiële queeste.

Bekijk de trailer
Lees meer

Emmanuelle Bercot / Frankrijk / 2021 / 123 minuten

De Son VivantBenjamin is een mislukte acteur die zijn dagen slijt als dramadocent. Als bij hem een ernstige vorm van kanker wordt vastgesteld, onderkent hij de ernst van zijn ziekte. Dit tot grote frustratie van zijn moeder. Uiteindelijk komt hij terecht in de onorthodoxe kliniek van dokter Edde. Moeder en zoon worden binnen het bijzondere leefklimaat van deze kliniek begeleid tot het onvermijdelijke. Over de periode van een jaar wordt de focus van genezing verlegd naar het accepteren van de naderende dood. In de hoofdrol van dokter Edde speelt de arts van het ziekenhuis in New York, dat model staat voor de kankerkliniek uit deze film. 

Bekijk de trailer
Lees meer

Mariam Khatchvani / Georgië/Qatar / 2017 / 87 minuten

dedeHet is 1992, de jonge Dede woont in een afgelegen bergdorp waar het leven wordt bepaald door eeuwenlange tradities. Haar grootvader heeft haar beloofd aan David, die terugkomt van het front. Met hem komt ook zijn knappe kameraad Dani mee en Dede wordt verliefd op Dani. Maar zij wordt uitgehuwelijkt en komt daartegen in opstand. Is het mogelijk de tradities te doorbreken?

Deze film is ENGELS ondertiteld.

Bekijk de trailer
Lees meer

Kornél Mundruczó / Hongarije/Duitsland / 2008 / 96 minuten

deltaDe Donaudelta speelt de hoofdrol in het drama van een broer en een zus die elkaar voor het eerst in het gebied ontmoeten, en stilzwijgend besluiten om samen te gaan wonen, als man en vrouw.

Bekijk de trailer
Lees meer

Tony Kaye / Verenigde Staten / 2011 / 97 minuten

detachmentDe film volgt drie weken het dagelijks leven van personeel en leerlingen van een school door de ogen van interim leraar Henry Bartes. Mensen op zoek naar schoonheid in een schijnbaar gemene en liefdeloze wereld.

Bekijk de trailer
Lees meer

FIlippo Meneghetti / Fr, Lux, Bel / 2019 / 95 minuten

DeuxNina en Madeleine zijn twee gepensioneerde vrouwen die al decennia lang verliefd op elkaar zijn. Voor de buitenwereld, inclusief de familie van Madeleine, zijn ze simpelweg buren op de bovenste verdieping van hun appartementencomplex. Ze bewegen zich vrijelijk tussen beide appartementen en delen hun dagelijkse leven. Op een dag komt hun relatie echter op zijn kop te staan, als door een onverwachte gebeurtenis de dochter van Madeleine langzaamaan de waarheid ontdekt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Feo Aladag / Duitsland / 2010 / 119 minuten

die fremdeDe jonge Umay, Turks-Duitse, ontvlucht met haar zoon een ongelukkig huwelijk in Istanbul en keert terug naar Berlijn, waar ze hoopt op steun van haar ouders. Maar, ze heeft de eer van haar familie geschonden…

Bekijk de trailer
Lees meer

Petra Volpe / Zwitserland / 2017 / 96 minuten

die gottliche ordnung mit marie leuenbergerThema is het vrouwenkiesrecht in Zwitserland, dat pas in 1971 via een landelijk referendum werd ingevoerd. De film gaat in de tijd terug en schetst het leven en de verhoudingen van de bewoners van een dorp op het platteland. Nora is moeder en huisvrouw; haar man werkt en brengt het geld binnen. Hij bepaalt alles. Nora komt in opstand en start een campagne voor vrouwenkiesrecht. Tegenstanders in deze dorpsgemeenschap huldigen de opvatting dat vrouwenkiesrecht tegen de goddelijke orde indruist. Hoe loop het af?

Bekijk de trailer
Lees meer

Julian Pölsler / Oostenrijk/Duitsland / 2012 / 108 minuten

die wandEen vrouw staat op het punt een weekend door te brengen in de jachthut van haar nicht, gelegen in een bergdal. Als de nicht en haar echtgenoot na een avondje niet blijken te zijn thuisgekomen, gaat ze op onderzoek uit. Dan blijkt zich iets onverklaarbaars te hebben voorgedaan: het dal is door een glazen wand afgescheiden van de rest van de wereld. In gezelschap van een hond, een koe en een kat gaat ze hard aan het werk om te overleven. Ze schrijft op hoe ze op die plek strandde en tot nu toe wist te overleven. Dag na dag werkt ze af, tot de stapel kalenders en kantoorpapier op is en er niets meer te schrijven valt.

Bekijk de trailer
Lees meer

Volker Schlöndorff / Frankrijk/Duitsland / 2014 / 88 minuten

diplomatieDe nacht van 24 op 25 augustus 1944. Het lot van Parijs ligt in de handen van generaal Von Choltitz, gouverneur van Parijs, die zich, op bevel van Hitler, voorbereidt om de hoofdstad op te blazen. De generaal heeft nog nooit een bevel genegeerd. En dat baart de Zweedse consul Nordling zorgen wanneer hij de geheime trap neemt die naar de vertrekken van de generaal in Hotel Meurice leidt. De bruggen over de Seine en de belangrijkste monumenten van Parijs – het Louvre, de Notre-Dame, de Eiffeltoren – zijn ondermijnd en klaar om te exploderen. Enkel gewapend met de kracht van de diplomatie zal de consul de generaal proberen te overtuigen om het bevel niet op te volgen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Anna Muylaert / Brazilië / 2016 / 82 minuten

dont call me sonPierre is 17 jaar oud en zit midden in de puberteit. Hij speelt in een band, heeft seks met zowel meisjes als jongens tijdens feestjes en verkleedt zich stiekem als vrouw. Hij woont nog thuis bij zijn alleenstaande werkende moeder en zijn jongere zus. Maar op een dag worden hij en zijn moeder verzocht een DNA-test te doen. En dan komt de waarheid aan het licht: Pierre blijkt Pierre niet te zijn. In één klap wordt zijn leven omver gegooid en moet hij zien uit te vinden wie hij eigenlijk is. Don’t Call Me Son is een hartverwarmende film over afkomst, gender en de betekenis van ‘huis’.

Bekijk de trailer
Lees meer

John Patrick Shanley / Verenigde Staten / 2008 / 104 minuten

doubtDoubt stelt de kijker voor een fors dilemma. Moeten we ons inleven in een priester die zich misschien schuldig maakte aan ontucht met een altaarjongen, of voelen we mee met de rigide non die hem achtervolgt met de vergevingsgezindheid van de Spaanse inquisitie?
De geschiedenis speelt in de roerige jaren zestig.

Bekijk de trailer
Lees meer

Michael Koch / Zwitserland 2022 / 136 minuten

drii winterIn een Zwitsers bergdorp in het kanton Uri springt de vonk over tussen de alleenstaande moeder Anna en de boerenknecht Marco die uit het laagland komt. Na hun huwelijk en een acceptatieperiode waarin Marco allengs geaccepteerd wordt, slaat het noodlot toe. Marco krijgt een motorongeluk en gaat zich meer en meer onvoorspelbaar gedragen. Een film met weinig opsmuk en recht door zee: je kunt de koeien ruiken. Een zangkoor, volgens Griekse drama’s, geeft het commentaar (helaas niet vertaald en in dialect) De opnamen van de bergwereld zijn betoverend.

Bekijk de trailer
Lees meer

Thomas Vinterberg / Denemarken/Zweden/Nederland / 2020 / 117 minuten

drukMartin en zijn drie middelbare school collega’s beginnen aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven. In navolging van een theorie die veronderstelt dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt. De eerste resultaten zijn positief, de uitgebluste leraren komen weer tot leven en zelfs de resultaten van hun klassen verbeteren.

Bekijk de trailer
Lees meer