banner-2023-2024-1.jpg

Tarik Saleh /Zweden/Denenemarken/Finland/Frankrijk / 2022 / 126 minuten

Cairo conspiracyDe film draait om de verkiezing van een nieuwe groot-imam tijdens een bijeenkomst van de Hoge Raad van de Al-Hazar-universiteit, een van ’s werelds grote islamitische kenniscentra. Hoewel de groot-imam formeel geen politieke macht heeft, kan hij beslissingen van de overheid beïnvloeden met z’n bekendmakingen en bepalingen, waardoor de geheime diensten van de staat toezicht moeten houden op de verkiezing. Maar wie heeft daar eigenlijk baat bij?
Wie staat aan welke kant en wie werkt voor wie? Een spannende thrillerachtige film en ook een kijkje in deze bijzondere doch ook machtige wereld.

Bekijk de trailer
Lees meer

Marielle Heller / Verenigde Staten / 2018 / 106 minuten

Can you ever forgive meOoit stond schrijfster Lee Israël in de bestsellerlijst van de New York Times. Maar je bent zo goed als je laatste prestatie. In de film loopt ze maanden achter met de huur, en haar kat, het enige waar ze om geeft, is ziek. Een dierenarts kan ze niet betalen. Haar leven kabbelt zo voort tot ze bij zichzelf een nieuw talent ontdekt: het vervalsen van brieven van beroemde schrijvers. Ze kan hier een tijdlang goed van leven tot de FBI haar ontmaskert. Het is een film over eenzaamheid, in een stijl die net zo bescheiden is als de hoofdpersoon.

Bekijk de trailer
Lees meer

Nadine Labaki / Libanon / 2018 / 120 minuten

carphanaumIn een overvol, vervallen appartement in Beiroet groeit de twaalfjarige Zaïn op zonder enig perspectief. Wanneer hij na een crisis het gezin ontvlucht, vindt hij onderdak bij een illegale Ethiopische vrouw die hem aanstelt als oppas voor haar baby. Energiek en aandoenlijk portret van het uitdijende precariaat in de Libanese metropool.

Bekijk de trailer
Lees meer

Roman Polanski / Frankrijk/Duitsland/Polen 2011 / 79 minuten

carnageEen film die zich in real-time afspeelt in een chique appartement in New York, waar twee stellen elkaar treffen om de ruzie tussen hun 11-jarige zoons uit te praten.
Vluchtig en beleefd, maar binnen 80 minuten loopt het onderhoud dramatisch uit de hand.

Bekijk de trailer
Lees meer

Todd Haynes / Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk / 2015 / 118 minuten

carolNew York, begin jaren ‘50. Therese Belivet werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een meer vervullend leven als ze Carol Aird ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een mislukt huwelijk. De vonk slaat onmiddellijk over en als de onschuld van hun eerste ontmoeting vervaagt, wordt hun verbondenheid dieper. Wanneer Carols verhouding met Therese aan het licht komt, neemt Carols echtgenoot wraak door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Carol en Therese voelen zich gedwongen de situatie te ontvluchten en ondernemen een spontane reis door Amerika. Een onverwachte gebeurtenis gooit hun beider levens overhoop.

Bekijk de trailer
Lees meer

Safy Nebbou / Frankrijk / 2019 / 101 minuten

Celle que vous croyezClaire is een gescheiden vrouw van middelbare leeftijd. Nadat haar jonge geliefde haar verlaat, doet ze zich online voor als de mooie 24-jarige Clara. Al snel valt ze als een blok voor Alex. Spannend drama over liefde, ouder worden en zelfacceptatie.

Bekijk de trailer
Lees meer

François Delisle / Canada / 2015 / 97 minuten

chorusWanneer de resten van hun 8-jarige zoon worden gevonden, tien jaar na zijn verdwijning in Montreal, ontmoet een gescheiden echtpaar elkaar weer. Beiden leiden een eenzaam bestaan. Christophe in een hut op een strand in Mexico, Irène heeft zich teruggetrokken in het heiligdom van een eeuwenoud koor. Achtervolgd door het onopgeloste mysterie van hun zoon worden ze nu geconfronteerd met hun grootste verliezen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Maryam Keshavarz / Frankrijk/Verenigde Staten/Iran / 2011 / 107 minuten

circumstanceDe 16-jarige Atafeh en haar beste vriendin verkennen samen de grenzen van de Iraanse waarden, normen en regels, waarbij ze ontdekken dat hun gevoelens voor elkaar verder gaan dan vriendschap.
Aangrijpende film over leven en vrijheid in Teheran.

Bekijk de trailer
Lees meer

Julie Bertuccelli / Frankrijk / 2018 / 94 minuten

Claire DarlingOp een mooie eerste zomerdag besluit Claire om al haar bezittingen te verkopen. Ze heeft al haar favoriete spullen in de voortuin gelegd voor een garageverkoop. Als een horde nieuwsgierige omstanders en buren beginnen te vechten om de belachelijk laag geprijsde antiekstukken, flitst elk object door de herinnering van Claire's tragische en flamboyante leven.

Bekijk de trailer
Lees meer

Lucas Dhont / België/Nederland/Frankrijk 2022 /105 minuten

closeDe dertienjarige Leo en Remi zijn al jaren beste vrienden en gaan heel vanzelfsprekend met elkaar om. Maar wanneer ze voor het eerst naar de middelbare school gaan, en ze als “stelletje” worden gezien, ontkent Leo de vriendschap en keert zich van zijn vriend Remi af. Wat doet het verbreken van een innige vriendschap met beide kinderen? Prachtig verfilmd, ontroerend en hartverscheurend

Bekijk de trailer
Lees meer

Olivier Assayas / Zwitserland/Duitsland/Frankrijk / 2014 / 124 minuten

clouds of sils mariaOp het hoogtepunt van haar internationale carrière wordt actrice Maria Enders gevraagd voor de hoofdrol in het toneelstuk dat haar twintig jaar eerder beroemd maakte. Destijds speelde ze Sigrid, een verleidelijke jonge vrouw die haar oudere baas Helena in een spel van liefde tot zelfmoord drijft.
Nu krijgt ze de rol van de oudere, gefrustreerde Helena aangeboden. Jo-Ann Ellis, een Hollywoodsterretje dat voortdurend in schandalen is verwikkeld, zal de rol van Sigrid spelen. Oog in oog met het gezicht van jeugd en ambitie, ziet Maria zich geconfronteerd met de eindigheid van haar eigen carrière en tast ze de grenzen van vriendschap en liefde af.

Bekijk de trailer
Lees meer

Zhang Yimou / China / 2014 / 109 minuten

coming homeLu Yanshi is een Chinese dissident die vanwege zijn overtuigingen wordt gescheiden van zijn familie en gedeporteerd naar een werkkamp. Als hij 20 jaar later terugkeert naar huis, hoopt hij op een warm ontvangst. Zijn vrouw is hem echter gedurende de jaren vergeten. Een tragisch verhaal met de Chinese revolutie als decor.

Bekijk de trailer
Lees meer

Abbas Kiarostami / Frankrijk/Iran/Italië / 2010 / 106 minuten

copie conformeFranse vrouw (Juliette Binoche) in Toscane die naar een lezing gaat van een Britse auteur. Een man en een vrouw spelen dat ze een stel zijn. Of zijn ze een stel dat speelt dat ze geen stel zijn?
Simpel liefdesverhaal dat een compleet andere wending krijgt.

Bekijk de trailer
Lees meer

George Ovashvili / Georgië/Duitsland/Frankrijk/Tsjechië/Kazachstan/Hongarije / 2013 / 100 minuten

corn islandEen meanderende rivier in een niemandsland tussen Georgië en haar betwiste autonome regio Abchazië. Vanuit de Kaukasus voert het water van de rivier de Inguri slib mee dat zich afzet tegen de bodem. Het resultaat van het natuurfenomeen is een eiland midden in de rivier dat bestaat uit vruchtbare grond. Ideaal voor het verbouwen van gewassen en dat is ook precies het idee dat een oude boer en zijn kleindochter hebben opgevat.
Maar het eiland is van tijdelijke aard en het is slechts een kwestie van tijd voor het water weer bezit heeft genomen van de nieuwverworven aarde. Zwijgend begint het tweetal met de bouw van een primitief huis als beschutting tegen het weerbarstige weer. Eenmaal opgetuigd kan het verbouwen van maïs beginnen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Jan Komasa / Polen / 2019 / 115 min.

corpus christieDaniel komt vervroegd vrij, maar gelukkig maakt dat hem niet. Hij heeft namelijk net van de aalmoezenier gehoord dat hij niet hoeft te hopen op een toekomst als pastoor. Geen seminarie die hem accepteert met dat strafblad! In plaats van zich te melden bij de meubelfabriek waar hij wel aan de bak kan, doet hij een boordje om en klopt aan bij de de lokale pastoor. Gewoon, even snuffelen aan het leven van een geestelijke. Maar wanneer zijn gastheer richting het ziekenhuis moet, krijgt Daniel zijn droom in de schoot geworpen: wil hij in dit dorp niet voorlopig even de kerkdienst leiden? Corpus Christi biedt een onwaarschijnlijk verhaal, gebaseerd op ware feiten, met heftige beelden, dat niet voor tere zielen bestemd is en zeker onder je huid gaat zitten.

Bekijk de trailer
Lees meer