banner-2023-2024-1.jpg

Maryam Moghadam / Iran / 2021 / 102 minuten

Ballad of a white CowIn de derde speelfilm van deze Iraanse cineast, krijgt Mina een jaar na het overlijden van haar man te horen, dat hij  ten onrechte geëxecuteerd is. De bode van de rechtbank brengt de boodschap, van deze gerechtelijke dwaling, alsof dit regelmatig voorkomt. Van haar schoonfamilie krijgt zij het advies, om met haar dochter Bita, bij hen in te trekken. Al doende komt het bloedgeld hun kant op! Mina weigert dit en daarmee zet zij de voogdij over Bita op het spel. Een barmhartige Samaritaan haalt haar uit de zorg. De grillen van deze religieuze bureaucratie en de rechteloosheid van een alleenstaande vrouw daarin, worden dagelijks geleefd. 

Bekijk de trailer
Lees meer

Mike Mills / Verenigde Staten / 2010 / 105 minuten

beginnersWat doe je als je vader na de dood van je moeder op 75-jarige leeftijd uit de kast komt en met volle teugen van zijn nieuwe leven en jongere vriendje geniet?

Bekijk de trailer
Lees meer

Kenneth Branagh / UK / 2021 / 98 minuten

BelfastDe Troubles in Noord-Ierland - waar vanaf 1969 een bloedige strijd plaatsvond tussen katholieken en protestanten - gezien door de ogen van de negenjarige Buddy. Hierop baseert Branagh in deze film zijn jeugdherinneringen. Er wordt ingezoomd op de wereld van Buddy. Zo zijn we getuigen van de chaos en ellende van het bloedige conflict. Maar ook van zijn eerste verliefdheid, het wankele huwelijk van zijn ouders en de warme genegenheid van zijn opa en oma. (Nominatie voor 7 Oscars).

Bekijk de trailer
Lees meer

Woody Allen / Verenigde Staten / 2013 / 98 minuten

blue jasminDe New Yorkse Jasmine krijgt van haar rijke echtgenoot alles wat haar hartje begeert. Wanneer aan het licht komt dat Hal er duistere zaken op na houdt, raakt Jasmine alles kwijt en wordt zij gedwongen tot een teruggetrokken bestaan in San Francisco bij haar nuchtere, bescheiden zus Ginger. Zij tracht Jasmine’s verknipte zelfbeeld bij te stellen door haar te stimuleren zelfstandig op zoek te gaan naar persoonlijk werk en geluk, een ambitieuze onderneming die het uiterste blijkt te vergen van beide zussen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Nanouk Leopold / Nederland/Duitsland / 2013 / 93 minuten

boven is het stilHelmer, een alleenstaande boer van midden vijftig, leidt een geïsoleerd leven met zijn oude en gebrekkige vader. Slechts de dagelijkse komst van melkrijder Johan, een robuuste man van Helmers leeftijd, is een lichtpuntje in zijn bestaan. Op een dag besluit Helmer het woonhuis op te gaan knappen. Hij bestelt een modern tweepersoonsbed en verhuist zijn bedlegerige vader naar boven, zodat hij niet langer naar diens wil hoeft te leven. Als er dan ook nog een jonge knecht op de boerderij komt werken, lijkt Helmers leven eindelijk in beweging te komen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Richard Linklater / Verenigde Staten / 2014 / 165 minuten

boyhoodBoyhood is een uniek project in de filmgeschiedenis. Regisseur Richard Linklater volgde twaalf jaar lang dezelfde acteurs en schetst met Boyhood een herkenbaar portret over opgroeien, het vormen van een eigen identiteit, het familieleven en het genadeloze verstrijken van de tijd.

Bekijk de trailer
Lees meer

Susanne Bier / Denemarken / 2004 / 117 minuten

brodreAan de vooravond van een missie haalt legerofficier Thomsen zijn broer Kaas op uit de gevangenis. De familie zit nog één keer met z’n allen rond de tafel. De broers zijn echter te verschillend om het gezellig te houden.
Wat Kaas betreft kan Thomsen doodvallen. Die wens lijkt uit te komen, als de helikopter waar Thomsen in zit, wordt neergehaald. Zijn vrouw Nielsen blijft achter en krijgt tot ieders verbazing hulp van Kaas.
Regisseuse Bier laat, net als in haar vorige productie Open Hearts, zien hoe moeilijk het omgaan met gevoelens kan zijn. Zeker als je getrouwd bent en verliefd wordt op de broer van je man.

Bekijk de trailer
Lees meer

Mijke de Jong / Nederland/Noorwegen / 2014 / 89 minuten

brozerVervolg op Broos (1997), over vijf zussen en een dramatisch verlopen familiebijeenkomst. Bijna vijftien jaar later heeft één van hen kanker. Als Muis hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, krijgt het leven voor haar een totaal andere betekenis. Op haar weg naar het onbekende brengt ze regelmatig de zondagen door met haar zussen. Snoeihard, met gevoel voor humor, boos, angstig en met liefde zoeken zij elkaar op tot de dood hen scheidt. De film verbeeldt de pogingen van de vier zussen om met dit verdriet om te gaan en om grip te krijgen op de vergankelijkheid. Een intense speelfilm waarbij de makers voor en achter de camera worden geconfronteerd met de grenzen van fictie.

Bekijk de trailer
Lees meer

Chang Dong Lee / Zuid Korea / 2018 / 148 minuten

burningJong-soo werkt als parttime koerier in Seoul, maar droomt van een schrijverscarrière. Op een dag treft hij Hae-mi die hij nog kent uit zijn oude buurt. Zij vraagt hem tijdens haar vakantie in Afrika op haar kat te passen. Wanneer Hae-mi terugkeert, stelt ze Jong-soo voor aan Ben. Deze mysterieuze jongen die ze in Afrika heeft ontmoet, blijkt een duistere hobby te hebben.

Bekijk de trailer
Lees meer