banner-2023-2024-1.jpg

Yaron Zilberman / Verenigde Staten / 2012 / 105 minuten

a late quartetPeter Mitchell is de cellist van een wereldberoemd strijkkwartet. Wanneer hij plotseling aankondigt dat hij met pensioen gaat omdat hij de ziekte van Parkinson heeft, verandert hij daarmee de levens van de drie andere musici. De vraag is of zij nog kunnen doorgaan met spelen en wie wordt de nieuwe eerste speler. Deze veranderingen stellen de onderlinge relaties sterk op de proef.

Bekijk de trailer
Lees meer

Anton Corbijn / Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/Duitsland / 2014 / 122 minuten

a most wanted manA Most Wanted Man speelt zich af in Hamburg, waar een bijna dode man, half Tsjetsjeens-half Russisch, op de vlucht is en terecht komt in de Islamitische gemeenschap van de stad. Hier zoekt de man naar hulp en probeert hij het fortuin van zijn overleden vader te bemachtigen. Hij komt in contact met een jonge vrouwelijke advocate en een Britse privé-bankier. Ze worden ondertussen de hele tijd in de gaten gehouden door een Duitse spionneneenheid.

Bekijk de trailer
Lees meer

Joachim Lafosse / België/Luxemburg/Frankrijk/Zwitserland / 2012 / 111 minuten

a perdre la raison Wat begon als een gelukkig liefdesleven wordt uiteindelijk een nachtmerrie voor de jonge moeder Muriel. Haar baan, vier kinderen en benauwende huwelijk worden haar langzaam te veel. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Bekijk de trailer
Lees meer

Malou Reymann / Denemarken / 2020 / 97 minuten

A Perfectly Normal FamilyDe vader van twee tienermeiden legt een bom onder hun harmonieuze gezin: hij gaat voortaan als vrouw door het leven. Thomas verandert daarna razendsnel in Agnete: een vrouw met zwierige jurken die opeens niet meer van voetbal lijkt te houden Wat betekent zo’n complexe verandering voor de gezinsdynamiek? Het perspectief ligt bij de gevoelige jongste dochter, zij is totaal uit het lood geslagen en vreest de hechte band met haar vader te verliezen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Asghar Farhadi / Iran / 2011 / 123 minuten

a separationZij wil emigreren voor de toekomst van hun dochter. Hij wil blijven om zijn vader met Alzheimer te verzorgen.
Een scheiding volgt en een hulp wordt ingehuurd. Seculiere middenklasse tegenover de ongeschoolde Razieh en haar heethoofdige echtgenoot.

Bekijk de trailer
Lees meer

Ann Hui / Hongkong / 2011 / 118 minuten

a simple lifeZeer zorgvuldig waargenomen en daardoor uiterst ontroerende fase in een heel gewoon leven van twee heel gewone mensen. Een alleenstaande Hongkonger voor wie altijd gezorgd is door zijn huishoudster, moet opeens voor haar gaan zorgen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Tom Ford / Verenigde Staten / 2009 / 99 minuten

a single manStijlvolle, gevoelige en soms grappige verfilming van de roman van Christopher Isherwood over een dag uit het leven van George, een man van middelbare leeftijd die rouwt om het verlies van zijn levenspartner Jim.
Regiedebuut van de gevierde modeontwerper Tom Ford met gelauwerde hoofdrol van Colin Firth.

Bekijk de trailer
Lees meer

Emin Alper / Ned, Dld,Turk, G / 2019 / 108 minuten

A tale of three sistersBesleme, zo heet een antiek Turkse traditie, waarbij een meisje uit een arm gezin wordt ondergebracht bij een welgestelde familie. Het gebruik is minder nobel dan het lijkt, want ze mag dan pleegdochter worden genoemd, ze moet wel werken als hulp in de huishouding. En als het niet lekker loopt, stuur je haar gewoon weer terug. Dat overkomt de drie zussen in deze film, een drama over claustrofobische verhoudingen. Drie zusters wonen met hun vader in een afgelegen bergdorpje in Centraal Anatolië. Hun droom is te verhuizen naar de hoofdstad Ankara om zo een beter leven te krijgen. Intussen doden vader en dochters de tijd met het vertellen van verhalen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Willemiek Kluijfhout / Nederland/België / 2021/ 87 minuten

A taste of desireSinds onheuglijke tijden is de oester verbonden met lust en luxe. Wat maakt de oester zo verleidelijk? In deze film raken vijf ogenschijnlijk verschillende persoonlijke verhalen met elkaar verbonden door ieders unieke band met de lekkernij. De film stelt de vraag hoe ver wij willen gaan om onze verlangens te bevredigen. En kunnen ze ooit écht worden vervuld? Willemiek Kluijfhout maakte eerder onder meer Sergio Herman, Fucking Perfect en l’Amour des Moules.

Bekijk de trailer
Lees meer

Aleem Khan / Groot-Britannië 2020 / 89 minuten

after loveDe film is een bescheiden observatie van afscheid nemen. Het ene moment maakt ze thee voor hem, het volgende moment is hij dood. Mary is plotsklaps alleen en ze rouwt in stilte. Maar wanneer ze ontdekt dat haar man Ahmed een groot geheim met zich mee droeg, gaat ze op pad. Een mooie kleine film over liefde en vergeving.

Bekijk de trailer
Lees meer

Charlotte Wells / Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten / 2022 /96 minuten

AftersunDe jonge tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum gaan op vakantie naar een Turkse badplaats, waar ze zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt Calum buiten het zicht van Sophie met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies tedere herinneringen aan deze vakantie een krachtig en hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert de donkere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Milko Lazarov / Bul, Fra, Dld / 2018 / 96 minuten

ÁgaAlsof ze de eerste of de laatste mensen op aarde zijn: zo afgelegen wonen de oude inuïts Nanook en Sedna op de maagdelijk witte toendra te midden van kniediepe sneeuw en metersdik ijs. Ze delen een visje, vertellen elkaar magische verhalen en missen hun vertrokken dochter Ága, die ver weg in een diamantmijn werkt. Terwijl de lente steeds vroeger komt, zaaien zwarte, kankerachtige vlekken dood en verderf. Een fictieve filmische metafoor voor de onttovering van de wereld, in wondermooie, statische shots.

Bekijk de trailer
Lees meer

Bujar Alimani / Albanië/Duitsland / 2023 / 123 minuten

Albanian virginAlbanië 1958. Ondanks dat de ouders van Agim door de communisten uit het dorp zijn verdreven, bouwen Luana en Agim een hechte vriendschap op. Een verhaal over vriendschap, emancipatie en hoe een vrouw een man moet worden, om het patriarchale systeem te verslaan. De uitwerking van bloedwraak geeft deze film een extra dimensie en zet de kijker terug in een andere tijd.

Bekijk de trailer
Lees meer

Laura Poitras / Verenigde Staten / 2022 / 122 minuten (docu)

All the beauty and the bloodshedPortret van kunstenaar Nan Goldin en haar strijd om de naam van de steenrijke familie Sackler verbannen te krijgen uit de grote musea. De documentaire toont het leven, de carrière en de strijd van Goldin tegen de rijke Amerikaanse Sacklerfamilie, die zij verantwoordelijk houdt voor de opiatencrisis (Oxycotin). Ondanks dat deze crisis nog dagelijks slachtoffers veroorzaakt, blijft de familie Sackler groot sponsor van belangrijke musea wereldwijd. Goldin laat zien dat kunst een wapen kan zijn en probeert haar protest juist te doen klinken in de ruimtes van deze musea.
Een thriller en kunstenaarsportret ineen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Lone Scherfig / Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten / 2009 / 100 minuten

an educationEen zestienjarig schoolmeisje laat zich in het Londen van de zestiger jaren verleiden door een man van twee keer haar leeftijd.
Lichtvoetig drama over een ongelijkwaardige relatie, gezien door de ogen van een naïef, maar geenszins dom meisje.

Bekijk de trailer
Lees meer

Levan Akin / Zweden/Georgië/Frankrijk / 2019 / 105 minuten

And then we dancedSensueel drama over een jonge danser bij het Nationaal Georgisch Ensemble. De Georgische dans is traditioneel en weerspiegelt de opvattingen die in het masculine Georgië gelden. Daarin is geen plaats voor homosexualiteit. Maar dan wordt hij verliefd op een mannelijke mede-danser.

Bekijk de trailer
Lees meer

Mike Leigh / Verenigd Koninkrijk / 2010 / 129 minuten

an other yearStabiel echtpaar op leeftijd met vrienden die minder stevig in hun schoenen staan, het minder goed getroffen hebben. Vooral vriendin Mary, gescheiden veertiger en desperate single, baart hen zorgen.
Een tragikomedie van deze tijd die zich afspeelt door de vier seizoenen.

Bekijk de trailer
Lees meer

Janus Metz / Denemarken / 2010 / 95 minuten

armadilloEen groep Deense soldaten wordt tijdens een uitzending naar Camp Armadillo in Afghanistan vergezeld door een embedded documentairemaker. De soldaten raken gevangen in een perverse oorlogslogica. Een meeslepende, intense documentaire.

Bekijk de trailer
Lees meer