Geschiedenis

lees het nieuwsberichtOp deze pagina wordt het ontstaan en de geschiedenis van de Filmliga Heuvelrug kort toegelicht.

Omdat een aantal bezoekers van het 40-jarig jubileum aangaf het leuk te vinden meer te horen over de geschiedenis van de liga en er wellicht meer mensen zijn die hier graag wat over zouden willen vernemen, volgt hieronder een kort stukje hierover uit de speech tijdens het jubileumfeest.

1970

Een aantal filmliefhebbers in Driebergen besluit tot oprichting van Stichting Filmliga Driebergen-Rijsenburg, officeel vastgelegd bij de notaris onder voorzitterschap van de heer S. Gravesande. Doel was het ontwikkelen van culturele activiteiten op filmgebied. De films moesten vooral artistiek zijn en een maatschappelijke relevantie hebben. De eerste voorstellingen vonden plaats in de Nutsbioscoop.

1975

eerste affiche FilmligaDe liga verhuist naar het Figitheater in Zeist en de naam werd veranderd in “Filmliga de Heuvelrug”. Toen Figi ging verbouwen in 1985, werd een nieuw onderkomen gevonden aan de Hogeweg: het Citytheater. Maar City moest plaatsmaken voor een nieuw vorm te geven winkelhart en ging tegen de vlakte. Er werd naar Boslust verhuisd, wat weldra in vlammen ten onder ging.

Een nieuwe verhuizing volgde: Woudenbergseweg bejaardenhuis De Looborch bood uitkomst. Bestuursleden maakten zelf de zaal in orde, zetten het filmdoek op en de beheerder van City draaide de films.

1995

Op 12 januari 1995 werd de liga eindelijk officieel en feestelijk heropend in Bioscoop Figi, onderdeel van Hotel Theater Figi, in de zaal waar we nog steeds gehuisvest zijn op de 3e verdieping. De film Kaos werd vertoond en de bezoekers stonden tot buiten in de rij voor een kaartje…

Het abonnementhoudersbestand groeide gestaag: 100 abonnementhouders, 200 abonnementhouders. Het filmprogramma, toen nog 1 serie van 10 films, werd voortaan ook gepubliceerd in de brochure “Uit in Zeist“, wat nog meer aanmeldingen tot gevolg had, maar de liga kampte met ruimtegebrek. Een wachtlijst werd aangelegd, reden om in het jaar 2000 te starten met 2 voorstellingen op een avond.

Ook dat bleek niet voldoende. In 2002 werd daarom naast de A-serie een zgn. B-serie gestart. Vijf films, welke eenmaal op een avond werden vertoond. In 2003 uitgebreid tot 7 films.

2005

Nog meer aanvragen, besloten werd tot 2 x 10 films, serie I en II, twee voorstellingen per avond.

Onderwijl bleef het bestuur veel films zien. Was het vroeger Desmet en Kriterion in Amsterdam, nu werden het eerder de festivals IFFR en IDFA, naast de verschillende filmhuizen in Utrecht en andere steden.

Zo veel mooie films, helaas ook films die te lang waren om twee keer op een avond te vertonen. De zondagavond kwam in beeld als alternatief voor deze films. Twee vliegen in één klap: mensen van de wachtlijst kon hier een alternatief geboden worden en de langere films vonden ook hun plek. 700 abonnementen inmiddels. Daarnaast werden we in 2006 ook gevraagd door Figi om films voor hun Filmhuis te programmeren, iets waar we graag aan meewerken.

En gaandeweg ging alles wat professioneler ogen. In 2005 claimden we de domeinnaam filmliga.nl op het internet. Er kwam een eigen, nog wat stuntelige website. De laatste twee jaar is deze website prachtig vormgegeven door Jos Khoeblal, inmiddels onze eigen webdesigner. Daarnaast bood Annemieke Willems aan de programmafolders een metamorfose te laten ondergaan.

Al doende hopen wij nog lang te kunnen & mogen doorgaan met de activiteiten van de Filmliga!
Op naar het vijftigjarig bestaan in 2020!

………………………………………………………….